6 Ekim 2015 Salı

‘1 Kasım, Kaosa Koşuyor!


Hemen bütün tahminciler, 1 Kasım yarışında da değişikliğin olmayacağında hemfikir. İki sebebe dayandırıyorlar.

1. 7 Haziran’ın galibi, o güne kadar açık ara kazandığı yarışı bir-iki boyla kazanmış fakat iktidarı kaybetmişti. Halen üzerinde büyük yorgunluk varsa da, rakipleri yarışa iyi hazırlanmış değil. Midesini haramla dolduran Birinci parti, haramı egale edebilecek ve yine bir-iki boyla yarışı önde bitirecek.

2. Üç koldan çalışacak AKP. Parti çalışmaları, Genel Başkan’ın mitingleri, Cumhurbaşkanı’nın açık alan, kapalı alan, televizyon toplantılarıyla rakiplerini zayıflatması. Bunlara ilave olarak, devlet gücünü kullanan bürokratların da siyasi faaliyetleri görülecektir!

Bunlara bir de, özellikle Cumhurbaşkanı’nın cephe azaltarak, kendine yalnızca MHP’yi rakip olarak seçeceğini ve bütün çalışmalarında ve hitabetlerinde MHP tabanına sesleneceğini, bu yüzden işinin daha kolay olacağını söylemekteler.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 1 Kasım seçim programı açıkladığında, koalisyona kapı aralaması belki oyunu bozar nitelikte, lakin kurt (ben kurtluğunu henüz göremedim, daha çok tilki benzeri) politikacı olduğu söylenen Erdoğan’ın, Bahçeli’nin ileri sürdüğü bu piyonunu da alt edeceğini bildirmekteler.

Yalana karşı alınacak tedbir nedir? Sorusuna cevap bulabilirse siyaset, Erdoğan’ın işi zorlaşır. 1. 7 Haziran sonucunda hükumetten kaçan AKP idi. 2. Karşı propaganda olarak geliştirilen, koalisyondan CHP ve MHP’nin kaçtığı senaryosu söylemleri bozulursa, AKP büyük yara alır ve yalancılıkla damgalanır. Bu da içinden çıkılamaz bir badireye atar AKP’yi.

Gerçi, toplum yalan da olsa, işini, gemisini yürüten kaptana hayranlık duyuyor. Gemi yıkılmadan, batmadan halkın gözünün açılacağı yok.

AKP vaatleri uykudaki halkın ninnisini tazelemeye yetecek mi? Şimdilik bilinmez. Ama sular terse akmaya başladıktan sonra, barajda suyun toplanması imkânsızdır. Bunun farkında olan muhalif kanat yalan üzerinde duracak ve milletin uyanmasını sağlayacaktır. Bu vakitte AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde muhalefetten çalıntı vaatleri kabullendirmesi değil, her konuşulduğunda muhalefeti hatırlatacağından, suyun terse akma hızı artacaktır.

Çünkü 7 Haziranın 1-2 boy öndeki yarışçısının, arkadaki grupla arasındaki fark iki boy daha azalacak olursa, gündem yeniden yolsuzluklara kilitlenecektir. Nitekim Bahçeli koalisyon şartı olarak, 7 Haziran sonrası ileri sürdüğü şartları aynen muhafaza ettiğini açıklamıştır.

Bu demektir ki, MHP- AKP koalisyonun kurulması imkânsızdır.

Aynı maddeler değiştirmezlerse CHP için de geçerlidir.

Geriye AKP-HDP koalisyonu kalır ki, HDP’liler de o kadar rahat olamayacaklardır. Çünkü Kandil orada susta bekleyecek. Gelirlerinin artırılması, sınır kapılarının kendilerine açık tutulması, dağlardaki hâkimiyetlerinin tahkim edilmesi, özerkliğin derhal uygulanmasının istenmesi gibi talepler ilk günden gündeme getirileceğinden yürümesi imkânsız bir hükumet modeli ile karşı karşıya kalacağız demektir.

Öyleyse, bir Üçüncü seçime hazır olmak ve şimdiden çalışmaları üçüncü seçim için yapmak kaçınılmaz olacaktır.

Ancak, bu durum AKP’nin istemeyeceği bir sonuçtur. Böyle bir durumda, büyük çoğunlukla meclise getirilen AKP’den umutlar iyice kırılacak ve seçmen uzaklaşmasını sürdürecektir.

Tek kale maç oynanabilir mi? Azınlık hükumetleri bu topla bir mecliste yaşayamaz. İktidarı bırakmak istemeyecek AKP, böyle giderse ya bir yarın başından atlayan sürü gibi kösemeni takip edecek, ya da topluca bir-kaç uçakla yurt dışı ziyaretine çıkacaklardır.

Tahminciler ellerindeki verilere göre konuşuyorlar. Onlar haklıdırlar.

Ancak, veri dediğiniz şey karanlık odalarda anında değişen, hak vicdanların harekete geçmesiyle oyunların bozduran bir hadisedir.

Hiç şaşmam,

Koalisyon ortağı olabilecek kadar bile oy almamaları benim için sürpriz olmaz.

Ekonomi, dış politika, içerdeki asayiş gibi somut veriler halkın zihnini kurcalamaya başlarsa;

Kimse selin önünde set olamaz.


2 yorum:

  1. Abdullah Mehricihan :

    Selin en büyük tehlikesi geride bırakacağı haberebelerdir. Temiz siyaset doğru uygulanmak üzere bir çok hadise gebe kasım ... Yıkım hızlı sert olur.

    YanıtlaSil
  2. TC Ayfer Gökçe :

    Öyle görünüyor gibi olsa bile bu bizler için şanstır oyları yükseltmek için bunu fırsata çevirmek varken böyle bir algı yanlış olur.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...