28 Şubat 2014 Cuma

Kriptolu Telefon!


“Çok enteresan devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinliyorlar”.

Başbakan’ın grup toplantısındaki konuşmasından bir cümledir yukarıdaki. Kriptolu telefonlar, üzerlerindeki özel bir şifreleme yazılımı ile karşılıklı olarak uçtan uca şifreli görüşmeyi mümkün kılan özel telefonlarmış. Devlet idarecilerine, devletin işlerini görüşmek üzere tahsis edilmiştir. Bu telefonlar, güvenliğe yönelik konuşmalar, devlet yatırımları ilgili konuşmalar, iki devlet adamının devlet işlerine dair konuşmaları yapılması için tahsis edilmiş ve giderleri de devlet tarafından (bütçesinden, hazinesinden) karşılanır. Devletin korunma refleksi, gizliliğe özen göstermeyi gerektiğinden gizliliği üst derecedeki görüşmelerin bu telefonlarla yapılmasını gerektirmektedir.

Çok sevdikleri ve anlatmaktan büyük zevk aldıkları Hz. Ömer’in hikâyesi vardır. Ama sadece anlatırlar, anlattıkları gibi olmayı denemezler. Hikâye şudur herkesin bildiği: “Hz. Ömer bir gece çalışırken bir Sahabi gelir selam verir. Hz. Ömer işine devam eder, bir süre sonra kakar yanan mumu söndürür, cebinden çıkardığı mumu yakar ve selamı alır, konuşmaya başlarlar, soru üzerine Hz. Ömer, önceki yanan mumun devlete ait olduğunu, özel işlerinde kendi mumunu yaktığını söyler, sonra o sahabe dua eder..” hikâye budur ve anlatırlar, anlatırlar. Hatta meydanlarda Hz. Ömer’den nakledilen “Fırat kıyısında bir deve helak olsa, Allah(C.C.) bunu Ömer’den sorar diye korkarım” sözünü söylemekten büyük zevk alırlar, ama Ömer gibi olduklarını gören olmamıştır, sadece anlatırlar, anlatırlar.

Devlet başkanları, Başbakanlar ve Bakanların telefonlarının düşman devletler (diğer devletler) tarafından dinlenmek istenmesi doğal bir durumdur. Çünkü savunma sistemleri, yatırım kararları, bir başka devletle ilgili o devletin neler düşündüğü gibi konular karşı devletler tarafından daima merak konusu olmuştur. Özellikle dış politik kararların alınması aşamasında diğer devletin neler düşündüğünün bilinmesi karar almada kolaylık sağlayacaktır. İşte kriptolu telefonlar bunun içindir. Devlet adamlarının neler konuştukları casuslar tarafından anlaşılmasın diye karşı tedbir olarak geliştirilmiştir.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in cep telefonu görüşmelerinin de dinlenildiği medya gündemine düşmüştü. Tabi ki, Almanlar da Başbakanlarının dinlenilmemesi için gerekli tedbirleri almışlardır. Peki dinlenen telefon konuşmaları hangileridir? Soru can alıcıdır. Şansölye Merkel’in dinlenen telefon konuşmaları, kendisine ait sıradan bir cep telefonu ile kocası arasındaki konuşmalardır. Yani Merkel, eşi ile yaptığı konuşmaları, kendisine (şahsına) ait bir cep telefonu ile yapmaktadır ve dinlenen telefonda odur. Tam da bizimkilerin sadece anlattığı ve fakat Alman Başbakan’ının uyguladığı Hz. Ömer adaleti.

Bizimkiler ise, devlete ait kriptolu telefon ile evlatlarıyla konuşuyor ve giderlerini de devlet ödüyor.

Avrupa seyahatinden dönüşünde Mehmet Akif’e sorarlar Avrupa’yı nasıl buldun diye, cevabı can yakıcıdır: “İşleri bizim dinimiz gibi, dinleri bizim işlerimiz gibi”.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...