3 Eylül 2012 Pazartesi

Siyasi Parti ve Bölünme



Abdüllatif Şener, rahmetli Erbakan Hoca ekibiyle yıllar boyu siyaset yaptıktan sonra, AKP’de (sanırım kurucuydu) siyaset yapmaya devam etti. Başbakan Yardımcılığı görevini, ekonomiden sorumlu bakan olarak yaptı. Siyasi yol arkadaşları ile yolları bir noktada ayrıldı. ‘Türkiye Partisi’ adı ile bir parti kurdu ve Genel Başkanlığına getirildi. 27 Ağustos tarihli gazetelerden öğreniyoruz ki, Şener partisini kapatmış. Hayırlı olsun.

Habere göre Şener siyasetten vazgeçmemiş. “Böyle bir ortamda finansman sorununun çözümlendiği, hem medya ayağının oluştuğu hem de STÖ bağlantılarının olacağı yeni, güçlü bir siyasi hareketin ortaya çıkması halinde başta kendisi olmak üzere Türkiye Partisi kadroları olarak yeni oluşumu takip” edeceklerini belirtiyor. Böyle bir oluşumun sinyalleri var mı? Sorusunu ise Şener: “Toplumda derinden derine büyük bir birikim var. Bunun sonucunda daha geniş tabanlı, medya, finans ve sivil toplum desteğiyle bir hareketin ortaya çıkacağına inanıyorum. Bunun ortaya çıkması için çaba da harcayacağım” şeklinde cevaplıyor.

Parti kurmakla amaca ulaşılabilir mi? aklına bir fikir gelen herkesin parti mi kurması mı gerekir?

Kurduğunuz partinin yürümemesini finansman noksanına, medya desteğine, STÖ tabanından yoksun olduğunuza bağlarsınız yanılırsınız. Parti niye kurulur? Benzeri soruları hem dost toplantılarında, hem de sosyal medya tartışmalarında sıklıkla sormuşumdur. Tatminkâr bir cevap alamadığımı belirteyim. Bir tartışma sırasında bir dostumuzdan “oyun dışında kalanların, yeni bir oyun kurması için etrafına çocukları toplaması gibi bir şey” açıklamasından başka da tatminkâr bir cevap veren olmamıştı.

Abdüllatif Şener’in siyasi tecrübesinin değerlendirilebileceği başka zeminler yok mudur ki, yeni bir siyasi oluşumun ortaya çıkması için çabalar içine girecektir. Hem ‘toplumda derin birikim’den bahsedeceksiniz, hem de bu birikimi gözden uzak tutarak yeni bir yapılanmanın (bu yeni ayrıştırma olarak da okunabilir) yolunu gözleyeceksiniz. Daha önce yıllarca birlikte siyaset yaptığınız arkadaşlarınızla aranıza kan mı girdi ki, onlardan ayrı bir parti kurmaya hevesleniyorsunuz? Farklı olarak neyi anlatacaksınız? Önceki tecrübenizdeki Türkiye Partisinde farklı olarak neler söylemiştiniz ki, şimdi hangi farklı fikirlerinize destek arayacaksınız? Doğrusu merak içindeyim. Çünkü yeni bir oyun kurucu olmak için, yeni bir top gerekmektedir. Önce topunuzu bir görelim.

Osman Pamukoğlu, Yaşar Nuri Öztürk, Abdüllatif Şener kurdukları partilerin kapatıcıları da olmuşlardır aynı zamanda. Bağımsız Türkiye Partisi, aydınlık Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Türkiye Partisi.. Gibi adını şimdi hatırlayamadığım partiler de, mevcut kurulu partilerden farklı olarak ne söylüyorlar? İsimlerini verdiğim değerli zatların partileri neler söylediler? Cevabı koca bir hiçtir. Önemli bir örnek olarak Genç Parti önümüzde duruyor. Seçimlere girdiği yılda almış olduğu %7’lik oyun Türkiye’de ne gibi felaketlere neden olduğu hafızalarımızda taptaze duruyor. Yıllardır BBP’nin aldığı oyların (aslında oydan ziyade güçlerin parçalanması ön plandadır) parçalanmadan maada ne işe yaradığını bir akil adam anlatsa da bizde anlayabilsek.

İçinde bulunduğumuz günler dağılmanın, parçalanmanın, bölünmenin sonlandırılması, birlik beraberliğin öne çıkartılması zamanlarıdır.

Kurulacak her partinin, finansman, halk desteği, sivil toplum kuruluşları desteği gibi siyasetteki olmazsa olmazların parçalanması, dağıtılması anlamına gelecektir. Bu itibarla yeni parti kurulması değil, mevcut partilerin birleştirilmesi çalışmaları bizim (millet) için önem arz etmektedir. Güç birliği, milli mutabakat birliği, asgari müştereklerde birleşme birliği, ortak düşmanın tanımlandığı birliktelik gibi birleşmeler hem ülkemizin geleceği açısından, hem de insanlarımızın daha kolay bir araya gelebileceklerini idrak ederek yapılmalıdır.

Yeni bir siyasi parti arayışı, yeni bir bölünme demektir.

1 yorum:

  1. Zekeriya Ünal :

    Gürcü Lobisi ile Cerkez Lobisinin meydan muharebesi... Abdullatif Sener Cerkeslerin yerine Gürcülerin yerlestirilmesine isyan edip yolunu ayirmisti. Bunlar ayni zihniyetin ürünü, al birini vur digerine...

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...