9 Ocak 2012 Pazartesi

Teşekkür

Şöyle bir düşündüm. İnsanlığa bahşedilen en önemli kelime nedir?

‘Teşekkür’ kelimesini buldum.

Dünya nizamını, insanların arasını düzelterek, gönüllerini hoş tutarak sağlayan önemli bir kelime, önemli bir eylem. Ertelenmesi, geciktirilmesi, vazgeçilmesi mümkün olmayan bir borç, bir edim. Yer ve zaman aranmaz, uygun vakit beklenmez, karşının halinin nice olduğu araştırılmaz… Anında, hemen yerine getirilecek bir görev. Gecikilirse kıymeti yoktur, yerine getirilmezse görünürde bir cezası yoktur. Yumuşak bir sesle, inanarak söylendiği zaman karşının kalbini kazanır, gönlünü kurar, en kaba, en hoyrat durumlarda bile karşının yumuşamasına sebep olur, kızgınlıkları giderir, kırılmışları barıştırır.

“Yalnızca Vechullâh adına sizi yediriyoruz… Sizden ne bir karşılık ve ne de bir teşekkür istemiyoruz”. (insan/9)

Yaradan’ın seslenişidir.

İlminden, kullarına sonsuz Rahmaniyetiyle ikramlarda bulunur. Teşekkür beklenmez, zamanında ihtara gerek kalmadan yerine getirilmesi istenmektedir. Şan’ı yüce ve “her an bir şan alan”ın cömertliği ile sonsuzluk ilminden, yeni merhaleler açılır. Anahtarı da teşekkürdür.

Bir kez gönül yıktın ise/Bu kıldığın namaz değil/Yetmişiki millet dahi/elin yüzün yumaz değil”
 +++
  “Bir gönül yaptın ise/Er eteğin tuttun ise/Bir kez hayır ettin ise/Binde bir ise az değil”

Tarihi kelâmlarda verilen öğütler, iyi değerlendirilmeli, derununa düşünülmeli, oradan bugüne ışık tutacak sonsuzluk dersi alınmalıdır.

“Şükür mü yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni denemesidir… Kim şükrederse şüphesiz ki şükrü nefsinedir! Kim nankörlük ederse, Rabbim Ganiyy’dir, Keriym’dir.” (Neml/40)

İnsan beyninin algılamasının gelişmesi, her an çok çeşitli merkezlerden akan bilginin içselleştirilmesi, bu bilginin ete kemiğe büründürülüp işe yarar hale getirilmesinin altında hep, “Gönül Yapma” emrinin inceliği yatmaktadır.

İşimiz çok zor değil, sadece teşekkür ederek hayatımızı hale yola koyabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...