7 Aralık 2012 Cuma

Türk



Şu cümleleri okur musunuz:

“Ne mutlu Türküm diyene.”

“Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.”

“Türk, öğün, çalış, güven.”

“Bir Türk dünyaya bedeldir.”

Bu cümlelerde anlatılan kimdir?

“Türk”.

Soru; Türk Kimdir?

Yukarıdaki kelamlarda manasını bulan, yüksek ahlak seviyesini (Allah ahlakı) yaşayan ve kendisini bu sınıfa koyabilen kimse Türk’tür. Bu tanımlamada Türk ana-babadan doğuş yok. Nasıl oluyor? Bir ırkın adı değildir, “adamlar topluluğu” olarak yeniden belirleyebiliriz tanımı.

Hayatını bir kelimeyi anlatmak için harcadı, ömrünü sadece bir kelimenin anlaşılabilmesine hasretti.

Türk.

Anlattı, fakat anlaşılabildi mi?

Sanmıyorum.

Hep böyle olmuştur. Büyük ruhlu ulu zatlar gelirler ve bir kelime anlatırlar tüm ömürlerinde ve giderler. Göçtükten sonra da dünyadan yüzyıllar geçer aradan ve ancak anlaşılırlar.

Ulu Zat Hallac-ı Mansur tipik örnektir. Ondan zuhur eden kelam “Ene-l Hakk”, aynı zamanda kendisinin idam fermanı olmuştur. Yüzyıllar boyu tartışıldı, hala kâfirliğini dillendirenler olduğu gibi, artık anlaşılmış (geniş kesimlerde idrak edilmiş) olan kelamının halk içinde de kullanılması yadırganmamaktadır. Ancak kelamın dillendirilişinden bu yana 1000 küsur yıl geçmiştir.

İşte böyle Atatürk’te anlaşılacaktır, ömrünü hasrettiği ‘Türk’te.

Ancak üzerinden asırların geçmesini bekleyeceğiz.

  

6 yorum:

  1. Fazlı Koksal :

    Sayın Mahmut Emin;
    Atatürk'ün "En büyük iftiharım TÜRK olarak yaratılmamdır ! " , "Muhtaç Olduğun Kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" sözlerini , sizin "Türk" tanımınız çerçevesinde değerlendirmek mümkün mü?
    "yüksek ahlak seviyesini (Allah ahlakı) yaşayan ve kendisini bu sınıfa koyabilen kimse Türk’tür" tanımı hoş bir tanımlama. Ancak o kadar geniş ki...
    Bana İsmet Özel tarzı bir tanımlama gibi geldi..

    YanıtlaSil
  2. Sayın Fazlı Köksal;

    Öncelikle yorumunuz ve dikkat çektiğiniz hususlar için teşekkürler ederim.

    Öne çıkardığınız hususlar, aslında yazının can damarıdır. Bizim (eksik) bıraktığımız yanlarıdır. Sorularınız hakkında (çok teferruatlı olmamakla) birlikte :- (http://mahmutemin.blogspot.com/2012/07/asil-kan.html) ve (http://mahmutemin.blogspot.com/2011/12/krat-semah.html)
    Yazılarımızda bir nebze temas etmiştik.

    Doğuş hususu tam anlaşılamamış bir konudur. Büyük zatların dünyayı teşrif etmeleri akıllara durgunluk verecek bir konudur. Bu kadarla yetinelim şimdilik.

    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Sevgi Kafalı :

    BİLMEYEN,GEBERSİN..GÜNEYDOĞU'DA BİR VALİ,DAĞIN YAMACINDA BULUNAN '' NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE '' YAZISINI KALDIRTMIŞ..O DA GEBERSİN..

    YanıtlaSil
  4. Mehmet Ali Öztürk :

    Bir garib..

    YanıtlaSil
  5. Fakat, aslında Türklükle birlikte İslam’ı da çiğniyorlar. Çünkü, Türklük, bugün de İslam dininin en büyük dünyevi dayanağıdır..

    ARSLAN BULUT, 7.12.2012 TARİHLİ YAZISINDAN

    YanıtlaSil
  6. Nidai Seven :

    Kendini hissetmektir. Aidiyettir.Ertuğrul Kürkçü, Cengiz Candar ,Doğu Ergil, Mustafa Altıokllar, Akın Birdal ,Yağmur ATSIZ ve daha çok.Bunlar Türk doğmuşlar ama Türklükten nasiplerini almamışlar.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...