3 Kasım 2012 Cumartesi

Hamsili Pilav



İnsanların zihni, aklı bir yere, bir tarihe teksif olunduktan sonra, onları o noktadan çıkartıp asıl olan ve asla bırakılmaması gereken hedeflere tekrar döndürmek çok zordur. İçinde yaşadığımız günlerde bunu müşahede etmekteyiz. Herkes bir noktaya odaklanmış, başka bir düşünce ile başka bir amaçla, farklı konulardaki makalelerle ilgilenmiyorlar.

Neyse biz geçelim ‘hamsili pilav’ tecrübemize.

Hazırlayacağımız yemek beş kişiliktir.

Malzemeler:

1 Kg. Hamsi, (ayıklanmış, kılçıkları çıkarılmış, temizlenmiş)

Yarım soğan, çam fıstık (bulunmazsa, taze yer fıstığı), kuş üzümü (bulunmazsa, kara kuru üzüm), istenirse bir miktar şehriye, zeytinyağı, tuz (ve sair baharat isteğe göre).

Öneri:

Çok küçük doğranmış soğanları, zeytinyağında kavurun. Kavurma işlemi bitmezden evvel çam fıstıklarını ilave edin. Bu arada isteyen şehriyeyi katabilir. İşlemlerden sonra yıkanmış, süzülmüş pirinci (2 su bardağı) tencereye alın. 3,5 bardak ılık suyu tencereye dökün. Hafif ateşte pilavı pişmeye bırakın. Suyun yarısı çekince kuş üzümünü ilave edin. Tenceredeki su %95 seviyesinde çekilince, ocağı kapatın. Önceden temizlenmiş, yıkanmış ve süzülmüş balıkları ayrı bir kuşaneye şemsiye biçiminde dizin. Az sulu pilavı tencereden boşaltın. Üstünü bir kaşık sırtıyla düzeltin. Kalan balıkları pilavın üstüne aynı yöntemle dizin.

Tencerenin üstünü alüminyum folyo ile kaplayarak, tencere kapağını kapatın. Önceden ısıttığınız (200 derece) fırına sürün. Yaklaşık 20 dakika sonra servise hazırdır.

Tuz baharat arzu edilen miktarda katılır.

NOT: her ne kadar 5 kişilik bir tarif olduğunu söylemişsek de, 5 kişinin doyacağı yemekle altı – yedi kişi de doyar. Bunun için ikişer dilim ekmek fazladan ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Tarifi denemedim ama yazı hayatınızın eski istikamette gitmesinden yanayım ben yine de:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci paragraf amacımızı iyi anlatamamış anlaşılan,

      Teşekkürler Erkan Bey

      Sil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...