İnsanların zihni, aklı bir
yere, bir tarihe teksif olunduktan sonra, onları o noktadan çıkartıp asıl olan
ve asla bırakılmaması gereken hedeflere tekrar döndürmek çok zordur. İçinde yaşadığımız
günlerde bunu müşahede etmekteyiz. Herkes bir noktaya odaklanmış, başka bir
düşünce ile başka bir amaçla, farklı konulardaki makalelerle ilgilenmiyorlar.
Neyse biz geçelim ‘hamsili
pilav’ tecrübemize.
Hazırlayacağımız yemek beş
kişiliktir.
Malzemeler:
1 Kg. Hamsi, (ayıklanmış,
kılçıkları çıkarılmış, temizlenmiş)
Yarım soğan, çam fıstık
(bulunmazsa, taze yer fıstığı), kuş üzümü (bulunmazsa, kara kuru üzüm),
istenirse bir miktar şehriye, zeytinyağı, tuz (ve sair baharat isteğe göre).
Öneri:
Çok küçük doğranmış
soğanları, zeytinyağında kavurun. Kavurma işlemi bitmezden evvel çam
fıstıklarını ilave edin. Bu arada isteyen şehriyeyi katabilir. İşlemlerden sonra
yıkanmış, süzülmüş pirinci (2 su bardağı) tencereye alın. 3,5 bardak ılık suyu
tencereye dökün. Hafif ateşte pilavı pişmeye bırakın. Suyun yarısı çekince kuş üzümünü
ilave edin. Tenceredeki su %95 seviyesinde çekilince, ocağı kapatın. Önceden temizlenmiş,
yıkanmış ve süzülmüş balıkları ayrı bir kuşaneye şemsiye biçiminde dizin. Az sulu
pilavı tencereden boşaltın. Üstünü bir kaşık sırtıyla düzeltin. Kalan balıkları
pilavın üstüne aynı yöntemle dizin.
Tencerenin üstünü alüminyum
folyo ile kaplayarak, tencere kapağını kapatın. Önceden ısıttığınız (200
derece) fırına sürün. Yaklaşık 20 dakika sonra servise hazırdır.
Tuz baharat arzu edilen
miktarda katılır.
NOT: her ne kadar 5 kişilik
bir tarif olduğunu söylemişsek de, 5 kişinin doyacağı yemekle altı – yedi kişi
de doyar. Bunun için ikişer dilim ekmek fazladan ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Tarifi denemedim ama yazı hayatınızın eski istikamette gitmesinden yanayım ben yine de:))))
YanıtlaSilBirinci paragraf amacımızı iyi anlatamamış anlaşılan,
SilTeşekkürler Erkan Bey