8 Haziran 2011 Çarşamba

Nobel ve Ödül

 “Bir buçuk milyon Ermeni’yi kestik, otuz bin Kürt’ü öldürdük” -Orhan Pamuk-

Edebiyat sayfalarına altın harflerle yazılan, bu cümlenin söylenilmesinden itibaren Nobel edebiyat ödülüne aday oldu. Çok tartışıldı, neler neler söylenildi hakkında. Yanında yer alanlar, karşında bulunanlar kendi ortamlarında övdüler de, yerdiler de. Benim konum değil bu. Tartışmalar bir noktaya geldiğinde “Nobel Ödülü”nü alanlara Bir Buçuk Milyon Dolar ödül verileceğini okuduğum gün taaa gönlümden gelen bir dua ile “ödülü alması” yönünde istekte bulundum. Söz nasılsa söylenildi, yerini buldu, amaç gerçekleşti. Hiç olmazsa Bir Buçuk Milyon Dolar Türkiye’ye girsin.

Olmadı. Nobel ödülüne layık görülmedi. Siyasi boyuta taşınan tartışmalardan belli ki ödülü organize edenler rahatsız olmuşlar ve ertelemişlerdi. “Ana dilini bilmeyen yazar” unvanına sahip dünya çaplı yazarımızın bir yıl daha beklemesi öğütlenmişti besbelli. Ekonomi bilenler, ekonomiyi yönetenler de kaçan Milyon Dolarla üzülmüşlerdi belki de. Eh memlekette sermaye sıkıntısı vardı, döviz sıkıntısı vardı, Bir Buçuk Milyon ne olursa olsun bir delik kapatırdı.

O yıl verilen ödülden sonra unutturuldu. Soğutuldu. Ödülü organize edenler profesyonel kişilikler olduğunu bir kez daha ispat ettiler.

Nobel Ödülü adaylığı bir yıl sonra yeniden gündeme oturtuldu, benzer tartışmalar yeniden yaptırıldı. Anlaşılıyordu ki, ödülü vereceklerdi. Versinler, nasılsa para ödülü Türkiye kasalarına girecekti. Ne yapalım, para paradır.

Ve büyük yazarımız! Nobel Edebiyat Ödülünün sahibi oldu. Düzenlenen caf caflı törenlerle ödülü takdim edildi.

Dünya gündemi günlerce, haftalarca onu manşetlerde konuştu.

Verilen ödülün Türkiye Bankalarına yatırılmasını nasılda bekledim haftalarca. Olmadı.

Ne oldu biliyor musunuz.

Dededen kalma villasını (yalı) sattı, oradan elde ettiği parayı Türkiye sınırları dışına çıkardı. Dünyanın sıradan bir devletinde, sıradan bir şehrinin, sıradan kişilerin yaşadığı sıradan bir muhitine gitti ev satın aldı.

Şimdi ona, sıradan hayatını, sıradan zevkleri ile birlikte sıradan sıradan yaşamasını temenni etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok.

2 yorum:

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...