29 Mayıs 2013 Çarşamba

Şimşir Ormanı Ölüyor!!!...



Dünyada sadece üç bölgede varmış.

Birisi de Rize ilinin, Pazar İlçesi’nden yukarılara doğru çıkılınca, Çamlıhemşin İlçesi sınırları içinde, 15 hektar (150 dönüm) kadar küçük bir orman. Şimşir ormanı.

Şimşir ağacını, hediyelik eşyalar satılan yerlerde kaşık, kepçe gibi kullanım aletlerinden biliriz. Sert yapılı bir ağaç olduğu için, oymacılık ve el sanatlarında da kullanılan odunu, kaşık ve benzeri aletlerin yapımında sık kullanılıyor. Şimşir kaşıklarla yenen yemeğin tadı da bir başka olur hani…

Kullanım yeri önemli değil aslında. Bu orman tek, bir benzeri olmadığından, gen ormanı vasfındadır. Şimşir ağacının tohumları bu ormandan karşılanmaktadır veya karşılanabilir. Ülkemiz bitkilerinin ve ormanlarının genlerinin muhafaza edilmesi, tohumlarının saklanmasının önemini ziraatçılar, botanikçiler ve ormancılar bilirler.

“Kel başa şimşir tarak” özdeyişindeki şimşir, söz konusu ağaçtan gelir. Zor yetişen bir ağaçtır. Gövdesi fazlaca kalınlaşmaz, kullanılabilecek yeri azdır. Bu yüzden pahalıdır. Koca bir ağaççıkta az bir miktar kullanılabilir ürün çıkar. Nadir de olunca kıymeti üzerindedir. Ayrıca seyri güzel bir ağaçtır.

Şuraya geleceğim.

Dünyada sadece üç bölgede az miktarda yetişmiş bu ağaç (topluluğu) ormanı Çamlıhemşin ilçesinde de az bir alanda 15 hektar üzerinde bulunuyor. Demek ki değeri misli misli yüksek bir ağaç. Her yerde yetişebilir fakat biz tabii ormandan bahsediyoruz. Özel olarak yetiştirilen şimşirlerden değil.

Şimşir ormanında bir bela tebelleş olmuş.

Yosun.


Asalak bir bitkidir yosun.

Asalakları bilirsiniz, birisinin sırtına biner ve onu sömürür.

İşte böyle, bizim asalakta şimşir ağaçlarına yerleşmiş ve onları sömürüyor.

İşittiğimize göre Orman Fakültelerinden hocalar gelmişler ve incelemeler yapmışlar. Sonuç yok. Ne yapılması hakkında verilen bir emir, rapor yok. (üniversitelerimizin durumu).

Konunun meraklısı iki kişi ile ziyaret ettik şimşir ormanını. Gözlerimle gördüm. Yosunlar ağaçların hemen tamamında yerleşmiş ve ağaçların suyunu dallarına gitmeden tüketiyorlar.

Böylece, ağaçlar kuruyor.

Evet, gözlerimle gördüm.

Dünyanın gözbebeği şimşir ormanının neredeyse yarısı kurumuş.


Tamamı ölümü bekliyor.

Tabiat dostu iki arkadaşımın önerisi şudur:

Yosunlar, elle toplanacak. Alttaki fazla su kanallar vasıtasıyla dereye boşaltılacak, ormandaki yabancı ağaçlar ve ağççıklar temizlenecek, ormanın havalandırması ve güneş alması sağlanacak.

İlim adamlarının, üniversitelerin araştırmaları arkadan gelsin.

Acil yapılacak budur.


Allah’ın sunduğu bu harikanın ölümü kendi ellerimizle ve göz göre göre olacak. Ormancılığın gerektirdiği çalışmalar hemen, zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Çamlıhemşin Kaymakamlığı, Pazar Orman İşletme Müdürlüğü, Üniversitelerin Botanik, Ziraat, Orman Fakülteleri’ne dünya harikası ve çok küçük bir alanda yerleşmiş bu, ‘GEN’ ormanımızın kurtarılmasında görevler düşmektedir.

Bizden duyurulması.


2 yorum:

  1. Saliha Selamet Polat :

    Bir ziraatçi olarak bu ormanı milli park kapsamına almak lazım ! Çok değerli bir ağaçtır ve büyümesi yavaş bir türdür. O yüzden ormanımıza sahip çıkalım sayın orman bakanlığına duyurulur ..

    YanıtlaSil
  2. Milli Park kararının doğru olmayacağını düşünürüm, çünkü milli parklar -kendi halinde- dokunulamayan, işlem yapılmayan, parklardır. Bu açıdan şimşir ormanına da dokunulamaz.. -temizlik, kesim,açma,- yapılamayacağından mücadele akim kalabilir.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...