10 Ağustos 2011 Çarşamba

Ana Yâr, Ana Yâr


Değişik madenler karıştırılarak (alaşım) daha dayanıklı malzemeler elde edilir. Bir ustanın elinde birbirinden değerli nesneler, ürünler yapılır. Kullanım sahalarına göre ve yerine göre verilen şekiller, kimi zaman farklı alanlarda kullanılmak üzere evrimlendirilirse de, esas üretim amacına çıkıldığından gerekli verim alınamaz. Böylece, eşya kullanım amacı dışında işlerle, meşguliyette ızdırap çeker. Üzmemeliyiz, kırmamalıyız, her ne var ise hayatta insan için, doğru amaç ve doğru yerlerde kullanmalıyız.

Anasından doğduğu gibi kalmaz kişi, ilk öğretmeni anası olarak ninniler, türküler, ağıtlar kulağının dibinde yankılanır. Ana sesi beyninin hücrelerine işlenir ilme ilmek. Çevre yetişir öğretmenliğe. Arkadaşları, tanıdıkları teker teker aktarır hâlihazırda bilmediklerini. Öğrenmek başlı başına bir merak ve çabayı gerekli kılar. Okullar girer devreye, öğretmenler, öğretmenler, arkadaşlar, çevre işbaşındadır hep. Tabiat doğumundan itibaren hiç bırakmaz, taşı ile, toprağıyla, rüzgarı ile, mevsimi ile… Hiç bitmez bir süreğendir hayatın içinde öğrenmek… Öğrendikçe yeni bilgilere kulaç atar, yeni bilgiler yeni alanlar açar mecburiyetlere…

“Said said’dir anasının karnında, şaki şakidir anasının karnında”

Şimdi durum değişti. Yazı başka bir mecraya girdi.

Sağlıklı nesiller ‘burada sağlık geniş anlamıyla kullanılmıştır’ sağlıklı ana babalarla meydana gelmektedir. Ruh sağlığı, akıl sağlığı, vücut sağlığı, düşünce sağlığı.. hasılı hür ana babalar. Bismillahirrahmanirrahiym.. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile. Bir damla su ve anadan vücuda gelen bir yumurtanın birlikteliği.. ve pıhtılaşma süreci. Anne gebedir. Eğitim aşaması başlamıştır. Annenin gözünden görür, kulağından duyar yediğinden istifade eder… Rahimiyet kucaklamıştır. Her türlü tehlikelere karşı korunduğu gibi, anne de yükünü her türlü pisliğe, her türlü çirkefe karşı korumakla sorumludur. Bilerek veya bilmeyerek işlediği her iyiliğin ve/veya kötülüğün taşıdığının ahlakında, ilminde, kaderinde tesiri görülecektir. Her bir tebessüm bir rahatlama, her bir kızgınlık belirtisi de daralma yaşatacaktır doğmamış cenine. Alınan her güzel nefes hayat damarlarında bir genişleme, kafesteki Can’a bir rahatlama sağlayacaktır.

“Güzel doğuş” ilk olarak anadan çıkışla olacaktır. Dünyaya saldığı figan ilk dersin sözlüsü gibidir. Ninniler, türküler çağında ise dikkatle kaydedilir verilenler. Ömrü boyunca silinmemecesine.

Öğrenme ilânihaye bir çabadır. Ta ki, anadan edindiği “güzel doğuş” tecrübesini, “güzel doğuş”la perçinlesin.

Yol uzun, yollar engebeli, vasıtalar farklı farklı, araba, otomobil, tren, vapur, uçak… gibi. Her birinin gidişi, seyri, varışı farklı zaman ve mekân gerektirir. O ki, bize düşen varılacak hedefi iyi belirlemek, gidilecek yere bileti emin bir firmadan almaktır.

Yolumuz açık olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...