14 Haziran 2012 Perşembe

Dostluk’ta Sevgi, Düşmanlık’ta Kin



Dünyadaki kavgaların, çatışmaların, çelişkilerin sebebi dünyanın kendisidir.

Düşmanlık, dünyanın dünyevilik kokusundan kaynaklanır. Başka diyarları tanımamış kişi için kendi vatanı ne ise, dünyalık da odur sahibi için. Gerekirse öldürür, eziyet eder, zalimliğin en uç noktalarına kadar vardırır zulmünü.

Sevgi, dünyadan uzaklaşanda gül verir. Gül kokusu dostluktur. İyiliktir. Güzelliktir. Yardımcı olmaktır. Misafirperverliktir. Hâsılı güzellikler ve güzelliktir sevgi.

Kavganın da, sevginin de kararı makbuldür.

Çok fazla dostluk gösterisinden uzak durmalıdır. Abartılarak, her gün, her an birliktelik, anlamsız savunmalar, bilerek arkadaşının hatalarını örtbas etmeye kalkışmak ileride çaresiz dertlere vurabilir başını. Olur ya, bir gün aranız açılır arkadaşınla. Güzel günler gözünün önünden hiç gitmez, hatıralar hep aklındadır. Hayıflanırsın, üzülürsün. Verdiğin emeklere yanar, geçirdiğin zamanlara acırsın. Kanatır bir yerlerini, kederden bitap düşersin.

Çok fazla düşmanlık gösterisinden de uzak durulmalıdır. Küslük birkaç günle (hiç olmamalı ya) sınırlı olmalıdır. Kırıcı, yaralayıcı tavırlardan kaçınılmalı, düşmanlığı düşmanca değil, kırarak, dökerek, yaralayarak değil, birkaç küçük sitem sözleriyle bitirmelidir. Olur ya, bir gün düşman dediğiniz kişi ile samimi olursunuz, dost olursunuz. O vakit, düşmanca geçen günleriniz hatırlandıkça kanatır, yaralar, üzer, kedere boğar seni. O çirkin günlere, hınçla, hasetle geçen o yakıcı günlere yanar, geçirdiğin zamanlara acırsın. Kanatır bir yerlerini, kederden bitap düşersin.

Orta yol karardır.

Sevgimizde de, düşmanlığımızda da orta yol.

1 yorum:

  1. Bunca güzel anlatımdan sonra özetle denilebilir ki; bilmeyenlerin sevgisinden ziyade bilenlerin düşmanlığı daha evladır.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...