10 Temmuz 2018 Salı

Medeniyet Bakışı


Batı Medeniyeti, İslam Medeniyeti, Hint Medeniyeti, Çin Medeniyeti, onun medeniyeti, bunun medeniyeti.. Gibi deyim ve kavramlar ancak, Medeniyet kavramının alt şubeleri olarak incelenebilir. Medeniyet tektir. Dünya Medeniyeti. Dünya Medeniyetinden nasiplendiği oranda da kişi medenîdir. ‘Medeniyet’i, paylaşılacak mal, tadılacak lezzet, edinilecek hizmetler gibi manalarıyla anlamak, anlatmak istediğimiz konuya uzaklaştıracaktır. Teknolojik gelişmeyi elbette medeniyetten ayırmak mümkün değildir. Ancak, medeniyetin yalnızca maddi yönüne bakmak, insanı ihmal etmek, manevi yükselmeyi göz ardı etmek, tam da medeniyetsizlik olarak adlandırmaktayız. Öz olarak, sana yetecek olanı kadarı medeniyetin bir parçası, kazancın fazlası ise vergi, sadaka, zekât, tasarruf ve yatırım gibi harcamalarla diğerlerinin de olduğu sürece kadim medeniyet anlayışına varılacaktır.

Medenilik evrenselliktir. Evrensel olmayan hiçbir hüküm-kural-madde medeniyet kavramını ihata edemez. Bu sebeple, içe kapanarak, eskide kalmış bilinmesinde fayda olan, lakin kurtarıcı gözüyle bakılan fikirleri (bilgiler) medeniyet inşasında kullanmayı vazife bilmek, ilerlemeye tamamıyla köstek olacaktır.

Tarih bizi, geçmişten ders almaya sevk ederse, yolumuzu aydınlatır. Tarihi tekerrür ettirmek için yapılacak mesai nafile yorgunluktan başka ne getirecektir?

Dünyanın ilk gününden itibaren yükselen medeniyet kulesine ilave ettiğin taş kadar medeniyete katkın ve medeniyetin her nimetinden yararlanmaya hakkın vardır. Ana sütü kadar helaldir medeniyetin ürettiği. Onun medeniyeti, bunun medeniyeti diyerek medeni bilgi, teknoloji ve yükselmeyi sağlayıcı sistemleri kullanmamak ancak geri bırakır.

Medeniyete katkı nasıl olur?

Tabii ki, ilim ve san’at ve zanaatla ilgilenmek, kişinin akli yeteneklerinin gelişmesini sağlar, yetenekleri gelişen insansa çalışmalarıyla, buluşlarıyla medeniyete katkı sağlar. Hazıra alışkın ve hazırdan yiyenlerin hali ise, dedesinden kalan mirası çocuğuna bile kalmadan bitirenin halidir. Yazık ki, son cümle bizi ve 2 Milyarlık İslam dünyasını anlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...