28 Aralık 2011 Çarşamba

Aramak

 “Şu dağın arkasına da bakayım hele, bulamazsam seyredin bendeki figanı” der Hoca Nasrettin.

İlim, ezeli ve ebedi ilahi bilginin müsaade edildiği kadarıyla açığa çıkması, bir ‘İnsan’ eliyle, diliyle, kalemiyle bildirilmesi, dünyaya açılmasıdır. Açıklandıktan sonra da, bilinen olarak, ilmin sahibi insanlık olmaktadır. Hikmet yitiğidir mümin’in. Sahibi yitiğini bulduğu yerden rahatça, çekinmeden, korkusuzca alabilendir.

Hedef İlim. Aranacak olan İlim. İlim dağın ardında. Bulamazsan başla figana. Bağır, çağır, yalvar, yakar… İş o ki, dağ geçilecek. Koskoca dağ aşılacak. Dağın eteklerinde soğuk pınarların kıyısında, ağaç gölgeliklerinde takılıp kalmakta var, eğlenmek var, gecikmek var…

Hedefe kilitlenip aramaya koyulmalı. Arayan bulamazmış derlerse de, bulanlar hep arayanlardır. Çünkü niyet halis olunca, samimiyet ve sabırla, azimle yola devam edilirse “O” seni bulur. Çok bilinmeyenli bir denklemdir, akıl fikir ermez, iman devreye girer bu gibi durumlarda. Biz cahillere, bilmeyenlere, inanmak düşer.

En anlaşılamamış yüce zat Nasrettin Hoca, dağı aşmayanın vah haline der, figan etsin der, ağlasın, yalvarsın der bu sebeple.

Ne güzel türküdür değil mi?

“Aşan bilir karlı dağın ardını / Çeken bilir ayrılığın derdini”

Hatırladığım bir de “Kaf Dağı” vardır. Kültürümüzde de dağ ne kadar önemlidir. Hep dağların ardındadır, dağlar delinecektir, dağın zirvesinde prenses yaşar, ona kavuşmak için zirveye çıkılacaktır, defineyi bulmak için geçit vermez dağ aşılıp ağacın dibi kazılacaktır.. Neler neler.

Her biri aramaya odaklanmış, hedefe kilitlenmiş atalar öğüdü.

Hedef İlme ulaşmak.

İlim Kendisidir.

2 yorum:

  1. "Arayan bulamazmış derlerse de, bulanlar hep arayanlardır" her evin duvarına her okula asılması gereken bir söz. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Abdullah :

    - 2013-02-19 00:32:03

    İlim, mümkün varlık bilgisine ve daha ötesi olan mutlak varlığın bilgisine ulaşmamızı sağlar. İlmel yakin,aynel yakin ve hak elyakin denilen aşamalarla bireyin sıradan varlıktan kamil insana ulaşma serüvenine kadar götürür.İlim tabuları kırarak eşyanın hakikatinden mutalak varlığın hakikatine, varlık bilgi,bilimsel bilgi ve değerler manzumasine kadar vakıf olmamızı sağlar. sonuç olarak bireyi eşrefi mahlukat seviyesine çıkarır.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...