8 Haziran 2010 Salı

“Korkma”

Manevi bir lafız, Kur’ani bir söylem olduğunu biliyordum. “Korkmayın çünkü sizinle beraberim..” (Ta-ha/46)

Bazı, yeni liberal düşünceli 2. Cumhuriyetçiler ve siyasi İslamcı bir kısım yazarlar, hangi milletin istiklal marşının “korkma” diye başladığını, biraz da aşağılayıcı bir tarzda yazdılar durdular. Sırasında İstiklal Marşı şairimizi yere göğe sığdıramayan bazıları, Akif’in o günkü söylemini, “korkak bir millete” yapılan hitabe şeklinde yansıttılar, böylece zehirlerini çaktırmadan şırınga etmeye çalıştılar.

Artık otobüslerde koltuk üzerlerine montajlanmış televizyonlar var. Kimseyi rahatsız etmeden sekiz-on TV kanalını seyredebiliyorsunuz. Geçenlerde yaptığımız bir seyahatta yeniden karşılaştım, Moğol Han’ı Timuçin’in daha önce de seyrettiğimiz filimiyle. Bir bölüm, şöyle keyiflice seyrettim. Kankardeşi Camuka ile girdiği savaşı kaybeder, esir düşer ve esir pazarında satılır. Efendisi, bir kafese koyarak sergiler, uzun süre… sonra, karısının da yardımıyla kurtulur. Çoluk çocuğu ile ilgilenir… ve zaman gelir. Yeniden yurttan ayrılma zamanı. Atına bindiğinde karısı bağırır –ne zaman geleceksin, iki yıl mı, üç yılmı?..

Timuçin han, ordusunu toplar, başına geçer…

O gece, dua eder tanrısına..zafer duası.

Kankardeşi Camukanın ordusu ile yeniden karşılaşırlar. Savaş başlar. Aniden hava bozar, fırtına, yağmur, şimşekler, yılıdırımlar…arasında savaş sona erer. Camuka yenilmiştir. Kardeşinin yanına getirirler. Camuka sorar:

-Moğollar, fırtınadan korkarlar. Sen niçin korkmadın.

-Gidecek başka bir yerim yoktu. Sığınacak bir yeri olmayan kişide korku olmaz. Der Timuçin Han.

Gidecek bir yerimiz, sığınılacak bir kalemiz olduğu için korkuyoruz. Gidilecek yerlerini kaybedip, sığınılacak kalelerini yıkanlar korkudan azade yaşıyorlar. Yık o kaleyi o halde. Kaybet seni korumaya alan sahte alanları. “hiçbir sığınılacak yer yoktur” (Kıyâme/11).

Akif, “korkma” kelimesiyle ayet şerhi yapmaktadır. İlahi bir söylemdir. Aşağılamaya çalışanlar ise aşağılıklarını dillendirmektedirler. “Korkma” hitabıyla “ondan başka sığınak bulamazsın” (Kehf/27), demektedir.

Allahtan başka sığınacak yeri olmayanlara ise –korku yoktur.-

1 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı. Cehaletini topluma bulaştırmaya çalışanlara meydanın o kadar boş olmadığını gösteren bir yazı. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...