22 Haziran 2010 Salı

Paylaşmak

Zaman zaman bazı kelimeler moda oluyor. Televizyonda ki tartışmalarda, köşe yazılarında, dost sohbetlerinde bu kelimeleri tekrar tekrar kullanmaktadırlar.

Keyif kelimesi bunlardan biri idi, bir zamanlar. “Çok keyif aldım”, “müthiş keyifliydi” gibi kullanıldı uzun süre. Şimdiler de, “baktığınız zaman” ve “paylaşmak” revaçta. Olur olmaz zamanlarda, konuşmasının arasına “baktığınız zaman” lafını sıkıştırmasa olmayacak sanki. “Baktığınız zaman, Anayasanın değiştirilmesi, sivilleştirilmesi zorunlu görülmektedir.” “Osmanlıya baktığınız zaman böyle bir uygulama göremezsiniz,” “çalışmalarına baktığınız zaman başarılı olamayacaktır”. Gibi pek çok durumda kullanılmaktadır.

Hele şu “paylaşmak” kelimesi. Paylaşıla paylaşıla tüketilen kelime. “ABD ile istihbarat paylaşımı” çok sık kullanılıyor, “tahmin edeceğiniz gibi bu gün sizinle paylaşmayı düşündüğümüz..” Oktay Ekşi 12.06.2010 tarihli yazısından, “şu görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir üniversite mezuniyet törenindeki konuşmasından, “Temizöz davasından satırbaşlarını paylaşmak istiyorum” Y.Selim Demirağ 15.06.2010 tarihli yazısından.”Bilgi ve haberlerini bizimle paylaşırmısın” Uğur Dündar muhabirle bağlantı kurarken. Gibi örnekler artırılabilir. Pek çok yazar, konuşmacı –paylaşalım-, -paylaşır mısın-, -paylaş-, gibi formlarda kullanmaktadırlar.

TDK internet sitesinde paylaşmak; 1. Aralarında bölüşmek, pay etmek, üleşmek, 2. Mecaz benimsemek, onaylamak. Manalarını vermektedir.

Moda olan kelimeler çoğunluğun kullandığı kelimelerdir. Fakat, çoğunluğa mal olan kelimeler değildir. Ziyadesi ile aydınlarımız, TV’lerde belki de halka yaranmak için, bu kelimeleri fütursuzca kullanmaktadır. Oysa aydın, tavır, davranış, konuşmaları ve yazılarıyla halktan ayrılan kişi değil miydi?

Tuz-ekmeğini paylaşabilirsin, suyunu, paranı, giyeceğini paylaşabilirsin. Fikirlerini teati edebilirsin, görüşlerini aktarabilirsin, bilgilerini anlatabilirsin, hünerini gösterebilirsin, dersini verebilirsin, kuvvetini gösterebilirsin, zevkini tattırabilirsin, duygularını hissettirebilirsin, müziğini duyurabilirsin, şiirini okuyabilirsin… pek çok kelime sıralamak mümkündür. Fakat bütün bunların yerine –paylaşmayı- kullanırsan, paylaşa paylaşa sende bir şey kalmaz sonra.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...