9 Eylül 2011 Cuma

Kadr Gecesi “Doğuş”

Sure-i Kadr de “bin aydan daha hayırlıdır” ayeti vardır.

Kelimeler: “Bin”, “Ay”, “Daha”, “Hayırlı”.

Bizim İlahiyatçılar bin ayı “insan ömrü” olarak tefsir ederler. Yaklaşık manası doğru gibi duruyor. 1000’i 12’ye bölersek 83.33 yaklaşık 83 yıllık bir ömür bulunuyor. Zamanımızda ortalamayı aşsa da bir insan ömrüdür, doğrudur. Yüzyıllar evvel 35-40 yaşlarında ömürleri sonlananları düşünürsek, ya da yüzyıllar sonra tababetteki gelişmeler, insan yaşamındaki olumlu hayat tarzı ilerlemeleri ömürdeki uzamalara neden olabilecek, bu da belki 100 yıllık ve daha fazla uzun yıllık ömürlere tekabül edecektir. Peki, o zamanlarda bu ayet nasıl tefsir edilecektir?

Cebrail “Oku!” der ve “Okur!”.

Bin = Çokluk, öyle bir çokluk ki, içinde Bir’lik barındırır, mutlak değeri “Bir” olan çokluk. Çokluk içerisinde Bir’lik.

 Ay = Zaman, ismi Allah olan Yaratıcı Güc’ün dünya ölçümündeki nispeti, çokluğun insana nispeten anlatımı.

 Bin Ay = Her ne var ise, bildiğiniz, bilemedikleriniz her ne var ise.

 Daha = pekiştirir, olanlar ve olacaklar kabulü içinde, ister bil ister bilememe durumunda ol, ilahi Bilgi kapıları açılmıştır artık.

Hayırlı = Varlığın sahibine terk’i; terk etmek, susmak, unutmak en iyisi, Yaratıcı Güc’ün varlığı ile varlığının doldurulmuş, hayat verilmiş olduğunun idraki.

Bir İnsan’ın yetişme seyri serüveni, o ana kadarki taat, zikir, ibadet.. sonuç olarak insana, İnsan olarak sunulan Kur’an’ı Okumak eylemi. Kur’an’ı Natık olan İnsan’ın kendi kitabını okumaya başlaması, İlahi İlmin tahsil ve terbiyesinin sonu. Padişah hazinelerinin Kul’una açıldığı dem. “Dem bu Dem”dir kelam-ı ilahisinin hayatiyet kazandığı, ilmin apaçık ilan edildiği dem.

Yukarıdaki satırları bir cahilin deli-dolu sayıklamaları olarak okuyabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...