25 Haziran 2014 Çarşamba

Yıldız, Güzel, İbadet…


"Yıldızların altında ibadet ne güzel şey"

Meşhur şarkından bu satırı yazmıştı bir arkadaşımız.

Bu cümlede üç kelime (kavram) öne çıkıyordu, onu bildirmiştim: yıldız, güzel, ibadet…

Bu kelimeler üzerinde biraz çalışalım. Bakalım ne sonuca varılacak, demiştim.

Gerçekten güzel ve çok sevilen bir şarkıdır. Dinlerken üzerinde fazla düşünmeyiz. Şöyle derinlikli düşünebilmek için sükûna ihtiyaç vardır. Sükûndan kastım, acılarını içinden, derinden, içinde hissedebileceğin bir yalnızlık. Etrafına duvarlar çektiğin an. Dünyanla bir başınasın, ne bir koku, ne bir ses. Kokuda senin, ses de senin. Sen varsın o dünyada.

“Ben bu şarkı sözlerini dünyevi anlamdaki yar(sevgili) ile sohbet etmek, konuşmaktan ziyade, kulun bir gece yarısı yıldızlı semalarda Allah'ın varlığı ve birliği üzerindeki derin bir tefekkürle yapmış olduğu dua zenginliğinin yar ile (Allah) sohbete ve ona yakarışa dönüşmesidir, diye düşünürüm. İnşallah haddimi aşmamışımdır..”

Bildirimi geldi sorumuza. Bunun üzerine vazife bize verildi kabul ettik. Şarkı yeniden kulaklarımdan geçti, indi derinlere. Bakalım neler duymuşuz!.

Estağfurullah dostum; “haddi aşmadan, hakikate ulaşılamazmış.”

Düşünelim:

“Âlimler gökyüzündeki yıldızlar gibidir. Karada ve denizde onlar sayesinde yol bulunur. Yıldızlar sönüverirse, kılavuzların yoldan çıkmaları yakın demektir.” Buyurur Hz. Muhammed (SAV). Hangisine uyarsanız, uyunuz, yolunuzu bulursunuz. Yıldız, yol gösterici, belletici, öğretici, terbiye edici, mürebbiye, (Rab kelimesi ile aynı kökten)

Güzel denilen de, zaten yukarıda tarif edilendir. Yıldız’dır yani.

Güzellerin sözünü dinlemek ise, ‘ibadet’ kavramı ile açıklanabilir. İbadet; hizmettir. Her türlü; şudur, budur ayırımı yapmadan, hizmet.

Öyleyse şu cümle kurulabilir:

Peygamber varislerine tabi olarak yaşamak, ibadetlerin hasıdır.

Ölümden öte yol yok derler ya, işte böyle bir şey.

Burada bir şeye dikkat etmeli derim: “bildiklerin, seni yoldan alıkoyanlardır.” Her an ve her Dem’deki gelişmeleri, ilerlemeleri Sevgi ile kabul edip, eyvallaha girememek eksiklik olacaktır.

Burada yardımcımız ise; Güzellerdir, yani yıldızlar, yani peygamber varisleri.

Haydi hayırlısı…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...