28 Mayıs 2012 Pazartesi

Asla Yalnız Yürümeyeceksin



Yazının başlığı İngiltere’nin büyük futbol kulübü Liverpool’un sloganı. Üzerine hikâyeler, şiirler, şarkılar yazılmış slogan.

Küçücük bir odadayım. Bu küçük odanın bir köşesine minicik televizyon sıkıştırılmış. Karlı bir görüntüsü olsa da izledim.

Meğer aylar öncesinde bir yarışma düzenlenmiş, Liverpool ve TRT tarafından. Türkiye’de futbol oynayan lise çağındaki talebelerden yapılacak seçimle, futbolun prensi seçilecek ve birinci olan da Liverpool takımına transfer edilecek. Neyse, sonunda Emin isimli bir çocuğumuz birinci seçildi ve Liverpool formasını giymeye hakk kazandı.

Biz çocuğumuza şunu tembihleyelim.

Yolunda yapayalnızsın.

Yalnız yürüyeceksin.

Etrafında inanların varsa, çevrende destekleyicilerin varsa… Elbette yalnız yürümeyeceksin.

Yazının başlığındaki söz, bir ekip çalışmasına atıfta bulunur.

Ekip (takım) çalışmasında sen – ben yoktur. Ekip olarak -biz- vardır. Futbolda bir tane iyi futbolcu bir hiçtir. Verilen taktiği sahada oyuna yansıtmak, tek iyi oyuncunun işi değildir. Görevliler, plana, projeye, hedefe kilitlenmeli, hep birlikte muhteşem orkestra elemanları gibi ‘şef’e riayet etmelidir. Aksi halde, yanlış sese basılması, akortsuz sahneye çıkılması gibi sonuçlarda konser bekleneni veremez, seyirciler perişan olur.

Liverpool sloganı ekip çalışmasını ve önemini anlatır.

Görevler paylaşılır ve herkes hissesine düşen görevi bihakkın yapar. Herhangi bir aksama, başarısızlığa götürür. (bunun örnekleri bizatihi yaşayarak ve gözleyerek tecrübe edilmiştir.)

***

Konumuz yalnız yürümek.

Ekip kaybolur. Makine bozulur. Yol kırılır. Ev yıkılır.

Yapayalnızsındır.

Bu şartlar içinde, tek bir görevin vardır.

Ayağa kalkmak, kırık dökük aletlerle makineyi tamir etmek, ekibi toplamak, yolu yapmak, evi kurmak…

İşte, yol görünmüyor. Yalnızsın. Tek başınasın.

Yürüyeceksin.

Çünkü,

Hedefe daha var. Yürümek mecburiyet.

Ve yapabilirsin.

Başarabilirsin.

Çünkü, sen insansın.

2 yorum:

  1. Ormanda keyifle başlayan ve süren keşif yürüyüşü, akşam karanlığının bastırması ile birlikte tam bir kabusa dönmüştü. Yollarını ve yönlerini kaybetmişlerdi. Şafak vaktini beklemek zorundalardı. Ekibin morali bozuktu. Aç ve susuzlardı. Rehber ekibe dönerek "Tek bir çıkış yolu var, arkadaşlar, o da yürümek, daha önce yürünmüş patikalar bulursak, ne ala!" Ahlananlara sızlananlara rağmen sadece yürüdüler ve aydınlığa çıktılar.

    Yalnız olsan da yürümek... Ne muazzam bir güç!

    YanıtlaSil
  2. reyyan .........

    yürümek ........... durmamaktır.......

    her dağın ardında bir ova vardır......
    yoksa öbür dağın ardındadır..... mutlaka
    vardır...........

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...