10 Ağustos 2014 Pazar

Fenerbahçe Nasıl Şampiyon Olur?


(Sn. Hulki Cevizoğlu’na saygılarımla.)


Oynadığı son derbiyi bir kaza golü ile kaybetti. Kaleci hatasıydı belki de. Belki verilen taktiğin oyuncular tarafından istenildiği ölçüde uygulanamamasıyla geldi yenilgi. Belki de hazırlanan oyun planı, rakip takımın oyununu bozacak ve şartları kendi lehine geliştirecek düzeyde başarılı bir plan değildi.

Teknik palavralardan bıkmış vaziyetteyiz. Adam olan adam çıkar sahaya ve görevini yapar.

Oyuncunun görevi, antrenmanlarını zamanında ve aralıksız yapmak, hastalanmaktan kaçınmak, vücudunu, ayaklarını, kafasını, boğazını korumak. Beynini unutmaz bu arada. Beyin temizliği ve sağlığı önemlidir. Beyin hasta ise, bırakın topa vurmayı, gelen topu göremez, verilen taktiği hatırlayamaz bile. Öyle ki, bu oyuncunun sahada yaptıkları rakiplerinin işine yarar. Hatta ne için sahada olduğunu bile düşünemez. Bunların yanında sahaya sürülen futbolcu, beyni, kafası, ayakları, elleri, bacakları ile hâsılı tüm vücudu ve insanlık yapısıyla kendini oyuna vermeli ve istenilenleri bi-hakkın yerine getirebilmelidir.

Uyuşuk, sırnaşık, ne yapacağını bilmez haldeki oyuncular, kafa yerine ayak, göğüs yerine kafayla topa çıkan oyuncudan, şut yerine pas, pas yerine şut çeken oyuncudan bir fayda gelmeyeceği gibi, takımın helâkına da sebep olabilir Allah muhafaza. Her oyuncuya verilen bir görev vardır. Bir bölgedeki oyuncunun aksaması, tüm takımın bozulmasına, makinenin işlememesine sebep olur ve yenilgi kesindir böyle durumlarda.

Tamam, şike kumpasları kuruldu, idareciler ve usta oyuncular cezaevlerine tıkıldı. İdarecilerinin, oyuncularının arkasında sapasağlam duran bir taraftar topluluğu vardı. Bunu hesap edemediler. Hatta Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor gibi ekiplerin taraftarları da, Fenerbahçe taraftarına destek verip, büyük kargaşayı atlattılar. Bu dayanışma kısa sürede bir şampiyonluk getirdi. Teslim alınamayan bir Fenerbahçe kalesi vardı. Denenmeyen top, gülle, bomba saldırıları kalmadı. Hepsinden sıyrıldı. Şampiyonluğa ulaştı ama yaralandı, ağır yaraları var. Şimdi yeniden taraftar desteğine, yeniden taraftarın tribün gösterilerine ihtiyaç var. Vefakâr seyircilerin bu desteği ihmal etmeyeceklerini umarım.

Önümüzdeki derbi kaybedilmemeli. Ne pahasına olursa olsun, oyuncular kaptanlarının öncülüğünde sahaya çıkıp, verilen görevleri yerine getirmelidir.

Tamam, saha düzgün değil, tamam, karşı takım çok kuvvetli, tamam, oyuncuların üzerlerine giyeceği formalar bile eksik veya eski, hatta oyuncuların sahaya götürülmesi için gerekli olan bir otobüs bile kiralanamıyor. Olsun. Sabahın erinde kalksınlar ve kendilerini yormadan sahanın yolunu tutsunlar. Bu son karşılaşma. Yenilgi, takımın dağılmasına, kulübün kapanmasına sebep olabilir.

Yeniden taraftarlara hatırlatırım. Fenerbahçe’nin şampiyonluğu, oynanacak son derbiye bağlıdır. Mutlak surette maça gidiniz ve tribünlerde yerinizi alınız.

Bir kişiden ne çıkar demeyiniz. Verilecek bir bilet parası ile ne oyunlar kurulur, ne oyuncular satın alınır…

Fenerbahçe’ye başarılar diliyorum.

Allah muvaffak etsin.


1 yorum:

  1. Yaşar Kiraz :

    Günlük siyaset güzel bir ironi ve yalın bir ifade ile ancak bu kadar ifade edilebilir... Mahmut hocam eline sağlık...

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...