20 Temmuz 2015 Pazartesi

Muhafazakâr Kafanın Medeniyet Telakkisi


Medeniyet kurma iddiasındaki dinci kafanın düşüncesi şu: “On yıllardır aşağılanan, kendi yurdunda köle muamelesi gören insanlar, mütevazı bir devrim yapıyor. Kendi ülkelerini, vatanlarını, devletlerini yeniden temellük ediyor. Bir örtülü sömürge düzeninden bağımsız ve büyük ülkemize doğru yelken açıldı. Büyük doğu, kendi iradesiyle tekrar bütünleşme yoluna girdi. Kemalist sömürge düzeni adım adım yıkılıyor. Darağaçlarında, rakı sofralarında kurulan kanlı, kibirli bir rejim, milletimizin o temiz, mütevekkil ve sabırlı yüreğiyle kansız, sessiz ama derin bir değişimle yok ediliyor.” (Ahmet Özcan, 12 Mayıs 2014, Haber 10, Röportaj) Bundan sonrasını okumadım yazının. Maksat belli, mesaj belli, zihniyet belli.

Bu paragraftaki bütün cümleler yanlış. İftira. Gıybet. Bozgunculuk… Açıktan şöyle dese: “-Biz Atatürk’ü istemiyoruz. Kurduğu devleti yıkıp, yerine teokratik bir devlet kuracağız.” Dese, daha namuslu olurdu.

“Örtülü sömürge düzeninden bağımsızlığa doğru yelken” açıyormuş. Güler misin, ağlar mısın? Tam da tersi değil mi? Bağımsızlıktan, sömürgeleşmeye doğru. Yazara; “bize bir tane bağımsız alınmış bir karar söyleyiniz desek şu On Üç yıldır”, ne anlatırdı acaba? Neyi, hangi kararı örnek verirdi?

Bazı kararlardan ve uygulamalardan örnekler biz verelim: “Tezkere geçmezse memura maaş ödeyemeyiz”, zam isteyen memura “IMF’ye gidin” diyebilenler mi bağımsız? Domuz kesimini serbest bırakmak mı? Eleştirdiği 79 yıllık Cumhuriyet devrinde, halkın tasarruflarıyla yapılan ekonomik değerleri har vurup harman savurarak, ona-buna peşkeş çekmek mi bağımsızlık? Yer altı zenginliklerini özellikle yabancılara uzun vadeli devretmek mi bağımsızlık? Yahudi düşünce kuruluşundan cesaret ödülü almak mı, Petrol Kanunu ile yabancılara 50 yıllık imtiyaz vermek mi bağımsızlık? Yoksa BOP eş başkanı olduğunu söylerken “bize bu görev verildi” demek mi bağımsızlık?

Siz, bağımsızlıktan ne anlıyorsunuz arkadaş, yoksa biz farklı manalar üzerinde mi tartışıyoruz? Kesinlikle bu kavramın manasını bilmiyorsunuz.

Bir de ‘kansız’ kelimesini ilave etmiş. Son sekiz yıldır dökülenler, hayvan kanı mı? Son sekiz yıldır Silivri kamplarında ıstırap çekenler, mallarını, kanlarını vermediler mi? Gezi direnişçilerinin üzerine atılan gaz fişekleri kan dökmek için değil miydi? Afyon’da patlayan cephanelikte yiten yiğitlerin hesabı verildi mi? Uludere unutuldu mu? Anlaşılan o ki, siz ‘kan’ kelimesinin manasını da bilmiyorsunuz.

Üstelik bu lafları edebilen kişi, en münevveri, en entelektüeli, kitaplar-makaleler yazmış, güya düşünen birisi.

Diyeceksiniz ki, münevveri buysa!.

Hayırhah bir cümle var mı bu sözlerde?

Münevver, Hakk’ı görür, Hakk’a riayet eder, Hakk’ı tutar kaldırır, Hakk’a giden yoldadır, Hakk’ı duyar, Hakk’ı söyler. Yoksa, bir-kaç dil bilen, kitap dağlarını devirmiş, kitaplar yazmış, binlerce makaleler yazmış bir kişiye münevver değil, kitap yüklü, malumat yüklü .şek derler, ar-hayayı bir tarafa bırakmışlardan münevver çıkmaz, iftiracıdan münevver olmaz, bozguncu münevveriyetin yanına bile uğrayamaz. Kim diyorsa bu tiplere münevver, yanılıyor.

Boşa uğraşıyor medeniyet kurmak ve ahfadına medeniyeti anlatmak için. Bu kafadan Medine’nin aydınlığı değil, olsa olsa Yesrib’in karanlığı çıkar.

****

Kitabını Süleyman Demirel’e sunuyorken Cemil Meriç, aklındakini korkusuzca ve nereye varacağını düşünmeye zahmet etmeden şunları yazar:

“Muhterem Süleyman Demirel Beyefendi’ye;

Siyasetle ilim el ele vermedikçe buhranlarımız sona ermeyecektir. Her iki zümrenin temsilcileri de günahkâr.”

İşi gücü siyaset olanların, ilmin yanına uğramayanların, edepsizce medeniyetten bahsetmelerinin, çocuklara masal anlatma ötesinde ne manası olabilir, günah çukurunda debelenmekten başka…

****

Şimdi bu yandaş yazarın sözlerini alarak, Cumhurbaşkanı’nın “Cumhurbaşkanlığı çökmüştür, demokrasi bekleme odasındadır” sözleri ve bir kendini bilmezin “90 yıllık Cumhuriyetin reklam arası” sözlerini birlikte değerlendirelim. Bilerek ve isteyerek Türkiye Cumhuriyeti Devletini yıkmak üzere kurulmuş bir örgüt ve bu örgütün bilinçli faaliyetleriyle karşılaşırsınız.

Durum vahim.

Yalnızca ‘Paralel Yapı’ mücadelesi olamaz, yargı sisteminin bilerek bozulmasının başkaca sebepleri olsa gerek!..


2 yorum:

  1. İlhan Yalçın :
    Siyasal İslamcılardan, ahlakın zerresi kaldı mı? Ben, göremiyorum. İşin en acı yanı, "din"adına konuşmaya sadece kendilerinin hakkı olduğunu düşünüyorlar daha da acı yanı halk da bunları bu hususta muhatap alıyor. Bu sebepten ötürür, halkı arkamıza alarak, bu İngiliz oyuncaklarından kurtulmamız da çok çok zor. Ülkemizde akıl, izan, vicdan, hakkaniyet firar etmiş Hocam...

    YanıtlaSil
  2. Mustafa Alperen:
    o tarifinize uyan kişi kaldı mı hocam ???

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...