21 Ekim 2013 Pazartesi

“ Ben Size Ölmeyi Emrediyorum ”


Her kelimeyi derinlemesine, dibine kadar kazımadan gerçek anlamına ulaşmak mümkün değildir. Vecizenin her kelimesini teşrih masasına yatırıp, her bir kelime üzerinde derin düşüncelere girmeliyiz ki, cümlenin doğru anlamına ulaşalım. Yeni bir tercüme değil, kendi dilini yeniden öğrenme çabasıdır bu.

“Men arefe nefse hu, fakat arefe Rabbe hu” Kısaca; (Nefsini bilen Rabb’ini bilir). Bilmek kelimesi, ‘ölümü’ anlatır. Yazık ki, ölmeyen bilemez. Niye mi yazık dedik? Cehaletimizden, cehaletimizdir söyleten ‘yazık’ kelimesini.

‘Ölmek’, bütün zamanların çözülemeyen problemlerindendir. Bir sultan çıkıp, açıkça, Türkçe, hem de ölüme gönderdiği erlerine emrediyor ölmeyi. Daha ne olsun, daha nasıl anlatsın?

Cemil Meriç’in şu cümlesi günlerce düşündürtmüştür beni, peki düşündüm de çözebildim mi? Rahatlıkla hayır diyebilirim:

“Kelime korkusu cemiyetimizin en büyük hastalıklarından biridir”.

Cemiyetimizin hastalığını öğrendikten sonra da şunu ilave eder Meriç:

“Düşünmeye başlamak kelimeler üzerinde düşünmekle başlar.”

İşte hastalığın sebebi, madem düşünmek ‘kelime’ ile başlar, o halde düşmanızdır kelimelere. Ne düşünmeyi, ne de düşüneni severiz hamdolsun.

Bilmek için, önceki bilinenleri öldürmektir istenen. Bildiklerin yanlış, eksik. İşte problem burada. Yanlış ile eksik ile nereye varılır? O halde unut gitsin. Yeni âlemlere kanat açmak, eski âlemi bırakmak onu unutmakla mümkün olacaktır. Ölmekle yani.

Cephelerde büyük mesajların verildiği durumlar çok olmuştur. O an için yapılması gereken, askerin vazifesidir. Asker gerektiğinde ölebilmek için vardır. “Ölmeyi emreden” komutan, yaptığının farkındadır. Peki, o emir, orada bitmiş midir? Tabi ki hayır. Emir zamanımıza kadar görevini ifa etmiş ve insan var oldukça da ifa edecektir. Dünyadan geçene, sonsuzluk âlemleri açılır. Dünyadan geçene, ‘şehit’ derler. Ne mutludur!...

Kurtuluş Savaşı’nın sonunda büyük komutan şöyle söylemedi mi?

“Şimdi büyük savaşa gidiyoruz”!..

Ya, bu nedir? Hani bitmişti savaş? Hayatın devamı, ancak büyük savaşın kazanılmasıyla mümkündür de ondan söylenilmiştir. Büyük savaş nedir?

Bütün Ulular’ın söylediği kelam aynıdır. Yine başa dönersek, kim ki, nefsini bildi, Rabb’ini bildi.

Bütün sözlerin, kelamların ulaştığı nokta buraya varır.

Bu itibarla, büyük adamların sözlerini sırf kelimenin kuru anlamıyla anlarsak, kendimize ve geçirdiğimiz zamana yazık ederiz.

Ne yazık!...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...