7 Haziran 2013 Cuma

Dünya Likiditesi ve Kaçınılmaz Yıkım!


Devletlerin para basması egemenlik haklarının (en önemlilerindendir) kullanılmasından kaynaklanır. Para basarak, ekonominin normal ve istenen düzeyde seyretmesini sağlarlar. Piyasada para bollaştığı zamanlarda, bankaların mevduat munzam karşılık oranlarında artışlar yapılarak, piyasaya döviz, tahvil gibi araçları satarak (vergi-maliye politikalarını da devreye sokarak) dolaşımdaki parayı küçültürler ve dengeye getirirler. Tersi durumda ise, karşılık oranlarını düşürürler veya piyasadan tahvil, döviz toplarlar, yine maliye politikalarını da devreye sokarlar. Yetmemesi durumunda ise, para basarak rahatlamayı sağlarlar.

Bu politikalardan para basarak piyasaya (dünyaya) arz eden en büyük devlet ABD’dir. Bir devletin parasının arzını artırarak ekonomisini idare etmesi sistemi (belki de) sadece ABD’de görülür. Sahip olduğu askeri ve ekonomik güç itibariyle kimseye hesap verebilir bir pozisyonda görmez kendini. Dolayısıyla habire para basar ve sürer dünyaya. Sürülen her para, dünyanın diğer insanlarının emeklerinin sömürülmesidir. Çünkü basılan paranın, ne altın olarak, ne de ABD’de üretilebilir maden olarak bir karşılığı yoktur veya karşılığının kat be kat fazlasını basarak emperyal kuvvetini kullanır. Kullandığı, sömürdüğü devletler ve milletler ise hemen dünyanın tamamıdır. Nakit genişlemesi, kontrolden çıktığında, o paranın girdiği her ülkede felaketlere yol açması kaçınılmazdır. Çünkü özellikle kalkınmakta olan ülkelerde sağlam para olarak görülen ve yatırım aracı olarak değerlendirilen (ABD Dolar’ı) gözden düştüğü an ve dünya spekülatörleri bu paradan kaçmaya başladığı an, ellerinde Dolar bulunduranlar felakete sürüklenirler. Çünkü ellerindeki paranın karşılığı yoktur. Hatta bir yönetim değişiminde yeni bir para birimine geçilerek, yeni paranın basılması ve öncelikle kendi piyasasına sürülmesi çok zaman almayacaktır. Böyle bir durumda ise, ellerinde Dolar bulunduranların vay haline!...

Bigpara.com sitesinde ilginç bir haber analiz okudum. Dünyaca ünlü finans uzmanı Jim Rogers şunları söylemiş:

“Parasal genişlemeye devam etmek yakında bir çöküşün gerçekleşmesine neden olacak. Kimse ve hiçbir ülke bu parasal genişleme trendinden muaf değil. Böylesi bir çöküş herkesi etkisi altına alacak. Olası bir çöküşün sonuçları hepmizi için çok kötü olacak. Paranın giderek daha fazla basılması artık insanların kâğıt parayı değersiz bularak uzaklaşmasına, bir değer olarak görmemesine yol açacak. Eğer genişlemeci politikalara devam edilirse bu yılın sonlarına doğru piyasalarda ciddi bir çöküş yaşanabilir.” Diye konuştu.

Çözüm için şunları söylüyor Rogers: “Artık iflas etmesi gereken kurum, şirket ve ülkelerin (dikkat ülkelerin M.E.) iflas etmelerine izin verilmesi gerektiğini belirterek, tarihte ilk kez bu kadar fazla likidite ile karşı karşıyayız. Dünyanın en büyük ekonomisi eğer basmaya devam ediyorsa, bundan kimse için kaçış yok. Bence FED artık para basmayı bırakması, tahvil alımını durdurması ve iflas edeceklerin iflas etmesine müsaade etmesi gerekiyor.”

Bizim gibi ülkelerin Merkez Bankaları güya bağımsızdır (Kemal Derviş’ten sonra bağımsız hale getirildi), ancak para basamazlar, ya da basacakları paralardan evvel bir yerlerden izin almaları icap eder. İzinsiz, bilgisiz para basamayacakları için, paranın (kâğıt paranın) tek hâkimi sömürgeci güç kendi parasını tüm dünya piyasalarına doldurmaktadır. Böylece, dünya insanlığının emeğini, üretimini çok ucuz fiyatla kendi ülkesine aktarmaktadır.

Ki, kendilerinden olan ve namuslu olduğu anlaşılan Rogers, bunun artık sona erdirilmesi gereğini gündeme taşımaktadır.

Türk Ekonomi yönetimine de burada işler düşmektedir.

Alacaklarımız ve borçlarımız hakkında yeni bir yapılanmaya gidilerek, ya kendi paramız üzerinden hesaplar yapılandırılmalı, ya da başka bir (mesela Çin parası, Japon Parası) para birimi üzerinden yeniden yapılanmalıdır.

Doğru olan, tüm dış satışlarımızı ve mümkünse dış alımlarımızda da Türk Lirası üzerinden işlem yapılması zorlanmalıdır.


Parana güveniyorsan, korkma istediğin savaşa girebilirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...