24 Mayıs 2013 Cuma

Üsküdar Sırlıları


“Cenâb-ı Hakk’ın öylesine sırlı velî kulları vardır ki Cenâb-ı Rabbü-l Âlemiyn bunları: 1) Muhabbetleriyle, 2) Zât’ına mahsûs libâsı’yla ve 3) onlara lûtfettiği hakîkî ‘teslimiyet libasıyla’ beşerin basarından setretmiştir. Onlar ahali arasında dolaşırlar ama, esrârlarının ancak pek azına âşinâ kılarlar. İşte Üsküdar’lı hâfız Eşref Ede Efendi (H. 1292-1373/M. 1876-1954) de bu kabil sırlı zatlardan biri idi.”

Ahmed Yüksel Özemre yukarıdaki paragrafla başlar kitabına ve anlatmaya. Kendisinin de tanıma lütfuna eriştiği üç Üsküdarlıyı. Bu üç zat, Hafız Eşref Ede, İskele Camii imamı Hafız Nafiz Uncu Efendi ve Bankacı Şevket Turgut Çulpan’dır.

Bizatihi tanık olduğu konuşmalar, dostlukları kitabına derç etmiş olmasının yanında, adı geçen Sırlı’larla ünsiyeti bulunan dostlarından da yardım alarak kitabını tamamlamıştır.

Sırlılar’ın hayat tarzları, olaylara bakışları, muhabbetleri, söyledikleri kelamlar… konularında çok ayrıntılı bilgiler verir. Şiir lezzetinde anlatımı olan yazarın kitabını okumak zevk veriyor. Türkçenin tadını almak isteyenlere tavsiye edilir.

Yine kitaptan yazarın cümleleriyle aynen bir bölümü aktarmak isterim. Anlatılan konuyu belki 40 yıl evvel duymuştum. İsabet, hem de teyit edilmiş oldu.

Buyurunuz;

“Müttefik devletlerin İstanbul’u işgalinin akabinde, işgalden yakınmakta ve devletin bekası için endîşelerini izhâr etmekte olan ihvânına Sabit efendi: ‘Hadi, hadi üzülmeyin! Biz o işi Selânik’li, mâvi gözlü bir sarışına havale ettik. O bu işin üstesinden gelecek’ demiş.

Üsküdar Emetullah Gülnûş Valide Sultan Camii (Yeni Cami)baş imamı ve geçen yüzyılın en büyük tâlik hat ve ebrû üstâdı Necmeddin Okyay Hocaefendi’den (1883-1976) neşet eden ve bunu teyid eden bir başka rivayeti de hocanın kıymetli talebesi Prof. Ali Alpaslan nakletti: ‘Sabit Efendi bâzen Necmeddin Efendi’nin Toygar’daki evine uğrarmış. 1919 yılında bir gün gene bir ziyaretinde, Necmeddin Efendi: ‘Amca düşman dretnotları Dolmabahçe’nin önünde. Ne olacak bu memleketin hali?’ diye sorunca Hazret: ‘Sen merak etme! Ben bu defa işimi mâvi gözlü bir Selanikli ile halledeceğim’ diye cevap vermiş. Necmeddin Hoca: ben bunu bir yerlerde söylersem, bana gülerler mi acaba? Diye sorunca, Sabit Efendi buna celallenerek, Necmeddin Efendi’ye: ‘Şimdiye kadar sen benim yalan söylediğimi hiç gördün mü? Diye çıkışmış.”

(Üsküdar’ın Üç Sırlı’sı, Ahmed Yüksel Özemre, Kubbealtı Y.E., Sh. 21-22)


4 yorum:

  1. Murat Alparslan Tekoğlu :

    Bu yazınıza üzülerek iştirak edemeyeceğim. Bu verdiğiniz örnekler "şeyh uçmaz, mürid uçurur" mealinde efsaneleştirilmiş şehir efsaneleri. Peygamberler dahi vahyedilenlerin dışında yarın başlarına ne geleceğini bilmez iken kendilerine "evliya" tanımlaması yapılan insanlara olağan üstü bir kısım haller yakıştırılarak bir manada Tanrılaştırılmalarını doğru bulmuyorum. Bu yaklaşım Kuran temelli değil tasavvufçuların zanni hissiyatlarından oluşan bir yorum. Şahsım adına böyle şeyi kabul etmem mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  2. TC Abdurrahman Biçer :

    Ahmet Yüksel Özemre, ölmüşler üzerinden yürüyerek bir tevatüre imza atmış...

    Hele Mustafa Kemal'in alet edilmesi beni çok şaşırtmış bulunmaktadır...

    Keramet; farklı ve dayanaklarının lisan-ı harf ile ifade edilmesi mümkün olmayan bir kavram...

    İmam-ı Rabbani Ahmet Faruk Serhendi hazretleri "Mektubat"ında şöyle ifade ediyor:

    "...Öyle Evliyalar vardır ki bu dünyadan evliya olduklarının farkına varmadan öbür aleme göçüp giderler. Bir evliyanın evliya olduğunu ancak bir başka evliya anlayabilir. Bir kişi ben evliyayım diye ortaya çıkarsa bil ki o bir YALANCIDIR...""

    Şimdi işbu kitabın yazarının kerametinden mi söz etmeliyiz?...

    Evliya gerekli hallerde kendisine verilen icazet ile gerekeni yapar fakat ASLA yaptığı hakkında konuşmaz, konuştuğu takdirde HER ŞEYİ o anda kaybeder...

    Evliya dışında keramet ehli olmadığına göre. Üsküdar'da meftun bulunan ve Padişahın ardından yürüdüğü "Kutbül Arifin" olan Aziz Mahmut Hüdai Hazretlerini bu işin neresinde değerlendireceğiz?...

    YanıtlaSil
  3. Gözü olan Kur'an'ı açıp okusun da evliya olup olmadığını anlasın. Kur'an'da takva sahibi herkes Allah dostudur. Evliya inancı Yahudi Mişna'sındaki 36 erdemli inancının İslam'a sızmasından başka birşey değil. Kur'an evliya inancına geçit vermez, buna inananı da şirk ile iştigal eden olarak görür.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...