29 Ağustos 2012 Çarşamba

Tarif-i Hastalık



Alınmana gerek yok arkadaşım. Anlatılanlar ne sırf sana ne de özel bir şahsa aittir. Top yekûn bir milletin halidir vesselam.

Bazı dertler, bazı sıkıntılar vardır rahmettir millet üstüne. Yağmurun toprağa taşıdığı rahmet, bereket gibi. Bu tür dertler sarıp sarmalayınca milleti, tefekkür ufkundan âlimler, arifler, münevverler zuhur eder. Ülkenin sanat – edebiyat ürünleri boy verir. Ticaret, sanayi gelişir, komşuları ile iyi ilişkileri katlanır. Sporda başarıdan başarıya koşulur. Devlet idaresi adaleti tam da istenildiği ölçüde tatbik eder. Cömertlik, rahmet dertlerinin sonunda milleti bağlar. Bütün dünya Türk’ün peşine düşer, bütün insanlık Türk’ü arar. (Dualarınızda eksik etmeyiniz, bu tür dertler yağsın semadan, lanetler çöksün üstümüze…)

Uzak durulması, kaçınılması gereken bazı dertler de vardır ki, yakar kavurur milleti, geri bırakır, ufuklarını daraltır…

Kıskançlık en başta gelenidir, en yaygın olanıdır bu dertlerin. Birbirlerini çekemeyenler, birbirlerinin ayaklarına köstek olmaktan ilerlemeyi unuturlar.

Haset, kıskançlığın bir üst seviyesidir. Girdiği kapıda ot bile bitmez. Yakar, acıtır insanları. Çoğunluk bu derde düştüğünde, düşmanlar çoğalır, millet birbirini yemeye başlar. Artık düşmana hacet yoktur, herkes diğerinin düşmanıdır çünkü.

Cimrilik, dünyaya bağlılığın, dünyayı biriktirmenin bir açıklamasıdır cimrilik. Bütün işi gücü biriktirmek ve harcamamak olan insanların, dünya ve ahret için koyacakları bir taş, yapacakları bir iş olamaz. İlerleme biter, gerileme son hızla devam eder. Vericilik – yardımcılık olmadan diğerinin ilerlemesi mümkün olmadığından duraklama bu hastalığın tedavi ile sona ermesine kadar devam eder.

Yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de yılda yayınlanan onaylı makale sayısı 212000 iken Türkiye’de yayınlanan onaylı makale sayısının sadece 200 olması düşündürücüdür.

Böyle olmasının sebeplerini kıskançlıkta, hasetçilikte ve cimrilikte aramalıyız.

Her kim, bu yazıdan üstüne bir mesel çıkarır ve doğru yola meylederse;

Allah ondan razı olsun.

1 yorum:

  1. Harun Meral:

    Bela ve musibetler milletin fertlerini birbirine daha fazla yakınlaştırır. Ayrıca, sıkıntı ve dertler tefekkürü geliştirir, Tefekkür de gafleti izale eder. Bazen derman derdin içinde gizlidir. İbret almasını bilirsek eğer.
    2 dakika önce · Beğen

    Harun Meral;
    ‎" Her şeyin faili haktır, ancak kul eliyle işlenir"
    Gevşeyen ve rehavete dalan toplumlar için bazen şefkat tokatları tecelli eder.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...