11 Ağustos 2012 Cumartesi

Değişim



“DEĞİŞİM” Türkçe bir kelimedir. Türkçenin güzel bir kelimesidir.

Değişmeyen tek şey olarak, sözlüklerde duran, her kullanan için farklı anlamlar tedai ettiren masum bir kelime. Okyanus ötelerinden yeni bir mana yüklendi ve salındı rakip ülkelerin üstüne.

Erdoğan değişim diyerek geldi. Gürcistan değişim denilerek atıldı. Arap ülkeleri değişim rüzgârıyla ABD’nin ve NATO güçlerinin önüne serildi.

Değişen neydi?

Sadece ‘düzen’ değişti.

Ne yapmalıyız?

Sözlüklerimizde kayıtlı yüz bin (fazlasıyla) kelime var. Kullanabileceğimiz bir kelime bulamıyor muyuz? O halde Türkçe kelime türetmeye uygun, mümkün bir dildir. Yerine bir kullanabileceğimiz bir kelime türetelim.

7000 yıllık Devlet kurma ve yaşatma tecrübesi olan milletimizin, bu gün bir kelime bulma yeteneksizliği ile ölçemezsiniz.

Son söz:

Kullandığınız kavramları söyleyiniz, size kim olduğunuzu söyleyeyim.

Vesselam.

5 yorum:

  1. Mustafa Aslan:

    Selâm ile...
    Eyvallah Sevgili Mahmut Emin Kandaşım. Hemen önce ittihâd ve hemen sonra terâkki dersem değişimi de kendiliğinden sarıp sarmalamaz mı? Bugünkü Türkçemizle önce birleşme, sonra yükselme deşem tekâmülü kapsamaz mI? Selâm, sevgi, dua...

    YanıtlaSil
  2. Harun Meral:
    İnsan ana diline göre düşünen bir yapıya sahiptir. İlk öğrendiği dile göre düşünür. insan Anadilinden ne kadar çok kelime bilirse düşünce dünyası o denli geniş olur. DİLDEKİ ZORLAMA DEĞİŞİMLER VEYA EKLEMELER DÜŞÜNCEYİ BULANIKLAŞTIRIYOR BİRAZ

    YanıtlaSil
  3. Harun Meral:

    Konu ile direk ilgisi yok ama, Değişim denince şunu yazmadan edemedim.
    Değişim şarttır ve mutlaktır.
    Ancak değişirken gelişmek ve özden kopmamak esas olmalıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesele değişmek olsaydı, durmaksızın akan zamanın her an değiştiğinin farkına varırlardı. Mesele, Küresel güçlerin kullandığı kavramlarla, yeni dünya düzenine geçişte rol kapmak. Olay bundan ibarettir.

      Sil
  4. Her gün bir kelime anlamını yitirmeye başladı. İnsanlığın düşmanları, aynı zamanda dillerin de kültürlerin de düşmanı olduklarını gösteriyor.
    Elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...