29 Nisan 2012 Pazar

Bir Satış Öyküsü

1800 dönümlük arazi üzerine kurulu, fabrika binası ve müştemilatı, 185 adet lojman ve diğer varlıkları ile Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası. Özelleştirilmesi için yapılan kıymet takdirinde 51 Milyon Dolar değer biçilir.

1.1 Milyon Dolara satılır. Tarih 13 Mayıs 2003. Özelleştirme Yüksek Kurulu 24 Haziran 2003 tarihli onayıyla fabrikayı devreder.

Bursa 2.İdare Mahkemesine "satışın iptali" konusunda dava açılır.

"Satılmasında kamu yararı ve özelleştirmenin amacına uygunluk bulunmadığı" gerekçesiyle Mahkeme Yürütmeyi Durdurma kararı alır ve daha sonra da Satışın iptali kararı verir. Bilahare 5 ayrı mahkemeden bu doğrultuda kararlar alınır. Fakat, bir türlü fabrikanın iadesi sağlanamaz. 9 yıldır kapısı kilitlidir.

***

Memleketi Hükümet yönetir. Alınan idari kararlar, çıkarılan yönetmelikler, Tüzükler hep Hükümetin yetkisindedir.

Hükümet, mecliste çoğunluğu bulunan grup tarafından kurulmaktadır. Öyle bir çoğunluk ki, bir araya gelip parmaklarını kaldırdıklarında otomatige bağlanmış gibi Kanunlar jet hızıyla geçmekte ve kanunlaşmaktadır. 

Hükümet başkanının, gönderdiği kanun tasarılarına, mümkün müdür bir vekil muhalfet etsin. Ya da fikir söylemeye kalksın! Alim Allah, tefe korlar. Bu itibarla kimse sesini çıkaramaz.

Dolayısıyla, Hükümet Yasa da çıkarıyor durumundadır. Yani, hem memleketi idare ediyor hem de yasaları çıkarıyor konumundadır.

Birde, yapılan işlerin, kanunlara uygunluğunun, çıkarılan yasaların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi vardır. Bu görev Yargı'nındır. Bazı zamanlarda Hükümetin isteği hilafında kararlar alındığı vakidir. Bu durum hiçte hoş bir hal değildir. Bu durumu düzeltmek iktiza eder. Yargıyı By-Pas etmelidir.

***

Bizde yol çoktur. Biri olmazsa diğeri. Hallediriz abi.

***

Yasaların onaylattırıldığı Meclis gece yarılarına kadar çalışır (!).

Milletvekillerinin, yorgun, argın, uykusuzluktan bitap düştüğü gece yarılarında, farklı konudaki bir kanun çalışması sırasında araya sokulan bir önerge ile halledilir çözümsüz konular.

işte böyle bir zaman, bir kanun çalışması yapılıyor, kimi vekiller uyuklama modunda, kimi hava almak üzere koridorda dolaşıyor, kimi geçmiş hatırlarını daha genç vekillere anlatmakla meşgul.

Tam sırası.

Görüşülmekte olan kanun tasarısını hiç ilgilendirmeyen, uzaktan yakından hiç alakası olmayan bir önerge araya girer.

"Özelleştirme uygulamalarına yöhelik açılan davalarda, ihaleyi kazanan yatırımcıya devrin ardından iptal kararı verilmesi sebebiyle oluşacak fiili imkansızlık karşısında geri dönülemeyecek bir yapının çıkması halinde Bakanlar Kurulu, Yargı Kararını uygulamayabilecek."

***

Siz ne derseniz deyin;

Ben sevdim bu "İleri Demokrasi"yi.

***

NOT: Hikayemizdeki kişiler, yer ve olaylar tamamen bir sanatçının kurgusudur.

9 yorum:

  1. Kemalettin Tulgar:

    SEKANIN SATIŞI İLE İLGİLİ

    YanıtlaSil
  2. Fikret Kazıcıoğlu:

    Seka'yı alan ve geriye vermeyen, Başbakanın dünürü Albayraklardır. Aldıklarında Şirketin kasasındaki para ve mamül kereste miktarının toplam değeri 1.1 milyon dolardan kat kat fazla idi. aldıkları malın parasını kasadan ödeyip kalanını ceplerine attılar. Mallar BONUS olarak kaldı. Nasıl geri varsinler şimdi..???

    YanıtlaSil
  3. Harun Meral:

    Rekabet ve üretim, pazarlama hususlarında özel sektörün gerisinde kalmış olan Kamu,Devlet işletmelerinin zararırın önlenmesi için bir kaç yol vardır. Bunlardan en iyisi Özelleştrmedir.
    Ancak özelleştirme kavramı ve uygulaması istismara çok açık bir mahiyet taşımaktadır.
    Devlete yük olan bir ticari müessenin karlı hale getirilmesinde bir yöntem olacağı gibi, HIRSIZLIK'ın meşrulaştırılmasının yolu olarakta tatbik edilebilir. Yukarıdaki yazı, Özelleştirmenin nasıl Hırsızlığa dönüştürüldüğünün teknik olarak izahıdır. Önemli bir yazıdır.

    İktidar çoğunluğunu elinde bulunduranlar, el çabukluğu ile yasa veya yönetmelikler çıkararak, yandaşlarını zengin etmeye çalıştıkları operasyonlara maalesef özelleştirme adını veriyorlar.Az gelişmiş toplumlarda, Özelleştirme kavramı sayısal üstünlüğü elinde bulunduranların zenginliğe adım attıkları basamak haline getirilmiştir.

    YanıtlaSil
  4. Ali Haydar Zülfikar:

    ‎Mahmut Emin bey, teşekkür ederim. Bir hırsızlık hikayesinin nasıl kanunla kamufle edildiğini, ileri demokrasilerin en güzel uygulaması olan Özelleştirme teriminin nasıl kuşa çevrildiğini çok güzel izah etmişsiniz.

    Harun beyin yazdıklarınıa katılıyorum. Taraftarlarını zemgin etmenin bir aracı olarak özelleştirme istismar edilmektedir.

    YanıtlaSil
  5. Saffet Görmüş:

    ‎70-80 YILLIK BİRİKİMLER bir çırpıda satılmakta, stratejik anlamı olan müesseseler satılmakta, kanun kılıfına uydurularak mirasyedi gibi davranılmaktadır. Bunun adı özelleştirme olamaz. Özelleştirme bir ekonomi kavramıdır, özelleştirmeden murat satmak kurtulmak değil, karlı ve faydalı hale getirmektir. AMA MAALESEF TÜRKİYEDE ÖZELLEŞTİRME, SADECE İKTİDARLARIN CAN SİMİDİ OLARAK TATBİK EDİLMEKTEDİR.

    YanıtlaSil
  6. Ali Sertelli:

    Bir soygunun analizi. Sağolasın Mahmut emin.
    Nasıl güzel hayali senaryolar kurgulayabiliyorsun !

    YanıtlaSil
  7. Atila Göray:

    Zaten Özelleştirmeleri anlamayan kafa fazlada milli konularda pek de ahkam kesmese lehine olur.Bir anlamda özelleştirme politikasına, özelleştirmelere karşı olup olmama çok önemli ayraçtır..Özelleştirmelere duyulan sempati ve savunu doğrudan Kapitalist -Emperyalist sisteme sempatiyle, savunuyla alakalıdır.

    YanıtlaSil
  8. Fikret Kazıcıoğlu:

    Yine ETİ-Bakırı Cengiz inşaata 20 Milyon Dolara sattılar. Yeminle söylüyorum Satıldığında ETİ-Bakırın sahalarında 60 Milyon Dolar değerinde Bakır Curufu mevcuttu..


    Kemalettin Tulgar:

    TELEKOM SATILDIĞINDA KASASINDA 1 MİLYAR DOLAR NAKİT MEVCUTTU ABİ..


    Fikret Kazıcıoğlu:

    Telekomun Hükümetler elimden alır diye yurt dışında saklanan 4 Milyar dolarını Hariri ve rte nin dizinin dibinde resim çektirdiği molla ve rte paylaşmıştır.

    Kemalettin Tulgar:

    AAHH ABİ AAHHH NELER VAR

    Kemalettin Tulgar:

    NELER


    Fikret Kazıcıoğlu:

    Telekomun vatandaşlardan alacakları BONUS olarak alanlara kalmıştır. Faiziyle birlikte icra ile vatandaş ödemiştir.


    Fikret Kazıcıoğlu:

    Hele bir SEYDİŞEHİR ALİMİNYUM satışı var ki. Evlere şenlik.

    Kemalettin Tulgar:

    BUNLAR SADECE DİKKATİMİZİ ÇEKENLER..YA ARADA KAYNAYANLAR...

    YanıtlaSil
  9. Yorumlarınız için teşekkürler ediyorum.

    Meşhurdur söz; Hırsıza kilit vurulmaz, kilit dostlar içindir.

    YanıtlaSil

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...