19 Eylül 2011 Pazartesi

Van Miynıt

Çözülmesi zor bir problemdir van miynıt.

Dünyayı yönetmeye azmeden güçler, yöneticilerini yıllar öncesinden özenle seçip, bezenle yetiştiriyorlar. Öylesine yıkayıp beyinlerini, istedikleri kıvama getiriyorlar ki, ustalık ister tabii, öğrenci de yetişme kabiliyetinde olmalıdır. Konumuz van miynıt demiştik ya… İsrail Devlet Başkanı haddini de aşarak bağır çağır konuşunca Davos toplantılarında, pası iyi değerlendirir. Sonuçta istediği hem kendi vatandaşlarına hem de Arap Ülkelerinde yaşayanlara aynı anda hitap etmektir. Biz öyle sanmıştık. Tam da öyle değilmiş. İsrail de iş başında bulunan ılımlı denebilecek bir düzeyde politikalar uygulayan, dünyanın liberal görüşlerine uyumlu bir hükümettir iş başındaki. Besbelli, Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikalarını yürütebilmek ve hedefe varabilmek için İsrail Hükümetinin sert ve ırkçı politikalara dönmesi gerekmektedir ki, Arap Ülkeleri radikal güçlerini ortaya çıkarabilsinler. Bunu yapmanın yöntemi de van miynıt’la bulundu. Bu laf söylenildikten birkaç ay sonra İsrail’de seçimler vardır. Hem Türkiye’de hem de tüm dünyada van miynıt iyice işlenildi. ABD Orta Doğu politikasını uygulamaya sokabilmek için sert bir İsrail istiyordu. Mevcut İsrail hükümetine bu yönde uygulamalar yaptıramıyordu. Tüm dünyadaki Yahudileri bu yönde örgütledi. İsrail içindeki muhalefet bu yönde propagandaya yöneltildi. Halk, güya zayıf ve pasif durumdaki hükümeti değiştirmenin en iyisi olduğu yönde eğitildi. Reklam ve propagandanın karşısında ne durabilir ki?

İsrail seçimlerinin gecesi. Sonuçlar hemen hemen belli oluyor. Türk Televizyonlarıdan İsrail seçimlerinin muhalefet tarafından kazanılmak üzere olduğu haberleri büyük bir vaveyla ile veriliyor. Böyle bir zamanda Türkiye Başbakanı gece yarısı TV’lere çıkıyor. Kısa bir konuşma yapıyor. “Van Miynıt amacına ulaşmıştır.” Diyor.

Amaç ne? Ilımlı İsrail hükümetini devirmek ve sertlik ve ırkçılık yanlısı (önceden tecrübe edilen) kişiler hükümeti kuracak çoğunluğu elde ediyorlar.

Ve…

Gerginlik başlar. Gazze devreye girer. Mısır devreye girer. Mısır’dan Gazze’ye geçiş kapıları devreye girer. Suriye ve Lübnan ile gerginlikler devreye girer. Bitmek tükenmek bilmeyen Filistin savaşı şiddetlenerek devreye girer. Filistin Kurtuluş örgütü liderleri öldürülür. İsrail’in kurdurttuğu Hamas devreye girer, hatta seçim bile kazandırılır.

Ve…

Türkiye Başbakan’ı Arap Ülkelerinde kahraman ilan edilir. Kahramanlığı da İsrail karşıtlığını korkusuzca dillendirmesidir. Bugünlerde bazı TV’lerin ve gazetecilerin ‘kayıkçı kavgası’ dediği vuranın da vurulanın da sözleşmeli, anlaşmalı, belirlenmiş sözlerle… Derken araya Mavi Marmara gemisi devreye girer. İsrail gemiye müdahale edeceğini açıklar. Bunu bile bile Türk Dışişleri gemiyi İsrail üzerine gönderir. İsrail askerleri hoyratça gemiye saldırır. Amacı Gazze’ye yardım malzemeleri götürmek olan, suçsuz ve günahsız gemi yolcularından dokuz TÜRK’ü katlederler. Yeni bir fırsat doğar İsrail aleyhine konuşmak için. “Özür ve tazminat” talepleri İsrail tarafından reddedilir. Aleyhte konuşmak ve Türkiye içinde ve Arap ülkelerinde puan kazandıracak fırsatlar derhal değerlendirilir.

Türkiye Başbakanı Mecliste yapılan bir grup toplantısında “Türkiye cumhuriyeti Başbakanı Büyük Orta Doğu Projesinin eşbaşkanıdır” açıklamasını yapar. Eş başkanlığın da sadece Ortadoğu ile sınırlı olmayıp, Kuzey Afrika’yı da kapsadığını bu konuşmasında açıklar.
Aylar geçer aradan. Hem İsrail, hem Türkiye de istenen kişilerin! Demokratik usullerle seçilmeleri ve göreve getirilmeleri tereyağından kıl çeker gibi başarılır. Bu arada tüm Arap ülkelerinde BOP eş başkanı her şeyiyle kabul ettirilmiş, ne söylerse iman mesabesinde inandırılmıştır.

Kuzey Afrika’da, Tunus’ta düğmeye basılır. Öyle bir propaganda devreye sokulur ki, Mısır, Sudan, Libya, Suriye de sonucu benzer olaylar, farklı farklı sahneye konur. Başarırlar.

Sonucu hepimiz biliyoruz. BOP başarılı olmuştur. Bu siyasette İsrail başroldedir. Türkiye Başbakanı başroldedir.

Hâsılı, Çözülmesi zor bir problemdir van miynıt.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...