3 Ağustos 2011 Çarşamba

Gazetelerden Misafirlerimiz Var

Efendim, yaz rehavetinden midir, tembelliğin keyfinden midir nedir? Anlayamadım ve üzerimdeki tembelliği bir türlü atamadım. Bu gün farklı bir açıdan olaylara bakan, gazetelerde köşe yazarlığı yapan birkaç yazarımızın düşüncelerini aktarmak niyetindeyim. Bakalım nasıl olacak;

***
TSK’daki istifalar, ABD’nin, Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde, islâm dünyasını dönüştürme stratejisinin Türkiye’ye yansımalarıdır. ABD, Türs Ordusu’nu, İslâm dünyasında acil müdahale gücü olarak kullanmak istemektedir. Türkiye’nin Mısır, Libya ve Suriye olaylarında açıkca isyancıları desteklemesi, ABD’nin isteklerinin yerine getirildiği anlamını taşır.

Hatta Prof. Michel Chossudovsky, “Suriye’de BOP operasyonları” nı anlattığı yazısında “Silahlı isyancıların Türkiye ve Ürdün kanalıyla gizli bir biçimde desteklenmeleri, hiç şüphesiz ortak İsrail-Türkiye askeri ve istihbarat anlaşması çerçevesinde koordine edilmektedir” diye yazmıştır. Bir NATO ordusu olarak geçmişte Amerikan çıkarlarını gözeten darbeler yapan, muhtıralar vren TSK, zihinlerden Sovyet ipoteği kalktıktan sonra bu tür politikalara karşı çıkmaya, hatta Avrasya seçeneklerinden bahsetmeye başlamıştı.
Arslan BULUT, 02.08.2011, Yeniçağ

***
Nergis çiçeğinin Yunan mitolojisine dayanan bir geçmişi var. Narsis, çok yakışıklı bir delikanlıdır. Ormanlar perisi Eko, ona aşık olur, gelgelelim karşılık görmez bu aşkı, çünkü Narsis kendine aşıktır. Bir gölün kıyısına gidip, suya vuran aksini kucaklamak ister sık sık. Böyle günlerden birinde, göle düşüp boğulur. Ruhu, aynı adı alan çiçek şeklinde tecessüm eder. Divan şiirinde Nergis imgesi, mest ve mahmur olmayı çağrıştırır. “Narkotik” kavramı da buradan türetilme.
Cazim GÜRBÜZ, 02.08.2011 Yeniçağ
***
… hani o övündükleri hastaneler, sağlık hizmetleri var ya, gidin de bir devlet hastanelerinin durumunu görün. İçeride sinekler uçuyor. Temizlik ve hijyen yok. Ama dijital bildiri panoları var; hoş geldiniz diyor. Nereye hoş geldiyseniz. Ülke elden gitmiş, Apo İmralı’dan çıkmış, Türkiye özerklik ayağına federal sistem oyunu ile parçalanmış, çocuğun büyüyünce diplomalı işsizler ordusuna katılacakmış, kızın kapanacak, kocası üstüne iki kadın daha alacak, ara sıra dövecek canını çok sıkarsa bıçaklayacak, boş ol dediğinde dul kalacakmış sana ne. Bırak çocuğun büyüdüğünde düşünsün. Nasıl olsa onu da afyonlamanın bir yolunu bulurlar. Sen zaten çocuğunu düşünmediğini, bu ekibe oy vererek kanıtlamadın mı? boş verin sizler böyle gayrıciddi konuları, nasıl olsa Tayyip Erdoğan sizin yerinize düşünüyor ve sizler de zaten onunla gurur duymuyor musunuz?
Savaş SÜZAL, 02.08.2011,Yeniçağ

***
Yüksek Askeri Şura, anlatmalı.
TSK’da yaşanan değişim nedir?
Kore’ye gidişin faturası mıdır?
Şura’ya bir dip not bilgisi vereyim: 1980 yılında (31 yıl önce) darbe yaptığında Kenan Evren’in uçağına binerek, güçlü orduya yağlama yazısı yazanlar şimdi; “eskiden muhtıra veriyorlardı şimdi istifa veriyorlar” diye değişim züppesi olmuş yazılar döktürüyorlar.
Necati DOĞRU, Sözcü

***
Halihazırda, iktidarı ve geniş muhalefeti ile sivil idarelerin militarizimle ciddi bir hesaplaşması söz konusu değil, böyle giderse, bu istifaların ‘devir teslim’ töreninden öte bir anlamı olmaz. Daha öte bir anlamının olması demokratik muhalefetin sesinin gür çıkmasına bağlıdır. Bu gür sesi çıkarmaktan imtina edersek, vebal hepimizin üzerine olacak. Askerin de, sivilin de hışmından korkmak insani bir şey, ama insan olmanın anlamı ‘eşrefi mahluk’ olmakla sabittir, bu şerefi taşıyamazsak insanlığımızı inkâr etmiş oluruz. Hiçbir korku bu şerefi reddetmenin vebaline mazeret olamaz.
Nuray MERT, 02.08.2011, Milliyet
***
Murat Karayılan, iran’ın Kuzey Irak operasyonunu, “Ankara ve Tahran’ın ortak işgal projesi” olarak tanımlıyor. Duran kalkan iddiaya kanıt olarak “İran’ın saldırdığı günlerde, Türkiye’nin sınıra yığınak yapması, saldırı ortaklığını gösterir.” Diyor. PKK’ye yakın Fırat Haber Ajansı ANF, “300 kişilik Türk Özel birliğinin İran plakaları takılan 20 araçla İran’a geçtiğini” iddia ediyor.
Türk askeri sürekli saldırı yiyor… Ankara’nın önlemi nedir? Gerillan savaşının avantajını kullanan ve savaşmakta kararlı olan güçlere karşı koyma politikası nedir? CHP bu konuda ne düşünüyor? Merak mevzuu…
Melih AŞIK, 02.08.2011, milliyet

***
Özetle, görünen köy kılavuz istemiyor. Çünkü, kılavuz karga…
Işık KANSU, Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...