25 Haziran 2010 Cuma

Yaradılış Mükemmeldir

Star gazetesinde köşe yazıları yazan Selahattin Yusuf 23.05.2010 tarihli yazısında; “Allah bizi kusurlu yaratmış. Günahlıyız.” Demiş. Allahın insanlara verdiği kusurları ise, “kusurlarımız, incinmişliklerimiz, yaralarımız, kanamış yerlerimiz,” olarak tasrif etmiştir. Yazısının konusu, bu değerlendirmede ilgi alanımız dışındadır.

***

Kusur gören gözdedir. “Kusurlu yarattığı” şeklindeki söyleyiş, bir eğitimin sonunda mıdır. Bir grubun, cemaatin inancı mıdır, yoksa kurguladığı konuyu anlatmak üzere girizgah mıdır bilinmez. Evet “..insan çok zayıf yaratılmıştır.”(Nisa/28). Zaafiyeti nefsindendir. “Kadınlar, oğullar, yük yük altın ve gümüş, salma atlar, davarlar ve ekinler nefsin şiddetle arzuladığı şeyler insana süslü gösterildi. Bunlar dünya hayatının geçimliğidir.” (Âl-i İmran/14). Kusuru Yaratanda arayamayız. Hakka Şer isnadında bulunamayız. Yaratılışdaki kusur değildir nefis. Bilakis, nefsin sayesindedir ki, eğitim, terbiye, antrenman, çalışmalar sonucundaki hedef, nefsin terbiyesi ile kendinin bilinmesidir. Kusurlu Yarattığı için değildir, bunca didişmeler, kavgalar, savaşlar. Kusurun bilinememesindendir. Kusuru bilen -beşeriyyetten- kurtulup insan olma erdemine ermiştir.

İnsanın, dünya hayatı içinde, kendi vücudunca üretilen veya dışarıdan alabileceği herhangi bir virüs sayesinde hastalanması, virüsün vücudunda neşv ü nema bulması ve o kişinin dünyadan ayrılmasına vesile olması insanın “aciz bir varlık”, kusurlu yaratılmış olduğunu göstermez. Dünya da yaşamanın kurallarını öğrenip, her ortamda ki duruma göre vaziyet alabilen insan da mutluluk kesintisiz olup, sonuçta huzura erilir. Hastalanmış kişiler, acizliklerinden, kusurlu yaratıldıklardan hastalanmazlar. Hastalık, evlerine gelen misafir gibidir. Hoş geldi sefa geldi. Gerekli, tedaviler elbette yapılacaktır, bilinebildiği kadar. “Allah içinizde hastaların bulunacağını..” (Müzzemmil/20) bilir. Onun ilminin içindedir, bu bilgi. Hastalanma Allah’ın hatalı yaratmasının sonucu değil, mükemmel yaratılmışın imtihanıdır. Öyleyse “Allah kusurlu yaratmaz, kendisi mükemmeldir, mükemmelden de -kusur-, -kusurlu- eser vücuda gelmez.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aslan, Fare.. Kedi...

  Aslanın sindiği, sinmek yanlış oldu, köşesine çekildiği zamanlarda, farelerin kükremesi doğaldır. Fare kükreyince yine doğal olarak, kedi ...